Usvojen Finansijski izvještaj JPNPCG: Zadovoljani učinjenim
Sa sjednice JPNPCG

Teška godina za njima

Usvojen Finansijski izvještaj JPNPCG: Zadovoljani učinjenim

Na Dvanaestoj sjednici Upravnog odbora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore razmatrano je i usvojeno nekoliko tačaka od značaja za unaprjeđivanje zaštićenih prirodnih područja i finansijsko poslovanje Javnog preduzeća. Sjednica je održana danas, u Upravi JPNPCG, u Podgorici.

U vezi sa usvojenim Finansijskim izvještajem za 2016. godinu, predsjednik Upravnog odbora, Uroš Andrijašević je istakao:

„Upravni odbor je zadovoljan učinjenim u prethodnoj godini u nacionalnim parkovima. Bez obzira na to što je 2016. godina generalno bila teška za Javno preduzeće, prije svega zbog brojnih aktivnosti na implementaciji mjera i preporuka DRI u vezi sa ranijim poslovanjem, uz odgovorno upravljanje i rukovođenje ostvareni su rekordni rezultati i po parametru broj posjetilaca i po prihodima ostvarenim od ulaznica. Trendove rasta crnogorskog turizma prati i kontinuirani rast broja posjetilaca nacionalnih parkova. Uz sve to, preko 90% preporuka DRI je implementirano i ispravljene su nepravilnosti iz ranijeg perioda''.

Kako je postignuta finansijska konsolidacija i uspostavljen stabilan koordinacioni mehanizam, prioritet u nastupajućem periodu, kaže Andrijašević, biće poboljšanje ponude u parkovima, prije svega kroz investicije i javno-privatna partnerstva.

''Petogodišnjim planovima upravljanja definisane su brojne aktivnosti koje ćemo u ovoj i narednim godinama realizovati samostalno ili u saradnji sa Direkcijom javnih radova, kako bi crnogorski nacionalni parkovi, kao najvrjedniji prirodni resurs, zauzeli još značajniju ulogu u ukupnoj crnogorskoj turističkoj ponudi''.

U cilju unaprjeđenja biodiverziteta izdvajaju u JPNPCG da je Upravni odbor, nakon što su prihvaćene sugestije date od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma, donio Odluku o usvajanju Programa upravljanja nacionalnim parkovima Lovćen, Skadarsko jezero, Durmitor, Prokletije i Biogradska gora za 2017. godinu.

Programima su definisane najznačajnije aktivnosti koje će se realizovati u cilju zaštite, očuvanja i promocije svih pet zaštićenih prirodnih područja u skladu sa smjernicama datim petogodišnjim planskim dokumentima.

''Takođe su članovi Upravnog odbora prihvatili prijedlog Godišnjaka za nacionalne parkove Crne Gore za 2016. godinu koji sadrži pregled najznačajnijih aktivnosti realizovanih tokom prošle godine, te uključuje rad Upravnog odbora, aktivnosti na zaštiti prirode, kulturno-istorijskog nasljeđa, unaprjeđenju biodiverziteta ulcinjske solane, saradnji sa lokalnim zajednicama i međunarodnim organizacijama, kao i promotivnim aktivnostima koje je JP realizovalo kako samostalno tako i u saradnji sa ostalim subjektima'', navodi se u saopštenju JPNPCG.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.