Ove STVARI zaglupljuju vaše dijete
Ilustracija

Opasne

Ove STVARI zaglupljuju vaše dijete

Djeca od rođenja prolaze kroz različite faze, kroz koje zajedno sa njima prolaze i roditelji. Nerijetko roditelji razmjenjuju iskustva pa mnogi od njih neke prakse uzimaju zdravo za gotovo – i pozitivne i negativne. Ipak, valjalo bi uvijek da se zapitaju kako to utiče na djecu.

U priručnicima za odgajanje djece, kojih je danas više nego ikada ranije, postoje razni savjeti kako odgojiti zdravo, srećno i za budućnost sposobno dijete.  Ovo je spisak roditeljskih grešaka ili bolje reći popuštanja zbog kojih njihov potomak možda neće razviti ili iskoristiti svoje potencijale.

Varalica poslije 12. mjeseci

Refleks sisanja kod bebe tesno je povezan s osjećanjem bezbijednosti i komfora. Međutim, već oko navršenih godinu dana djetetov nivo razvoja dozvoljava mu da svoje emocionalno stanje reguliše na neke složenije i efikasnije načine. Da se požali i kao odgovor dobije nježnost i saosjećanje odraslog ili može da gestom ukaže na ono što mu treba.

Ako za rješenje bilo kog problema postoji samo jedan način – cucla, dijete bi i nadalje moglo da ostane vjerno toj navici: u mlađem školskom uzrastu – da gricka nokte i olovke, a u starijem da puši.

Pritom sisanje varalice, tvrde stručnjaci, asocira dijete na dojenje, a kada jede to kod čovjeka izaziva osjećanje bezopasnosti. Prema tome, ako dijete sisa varalicu, ono se sve vrijeme osjeća bezbijedno. A to nije uvijek dobro. Jer kao što je poznato, čovjek se razvija samo onda kada izađe iz zone komfora.

Pelene poslije 18. mjeseci

Naravno da bi bilo previše pozivati roditelje da ožive eru pamučnih pelena i pelenskog dermatitisa. Međutim, zarad razvoja kontrole funkcija svog organizma, neophodno je da dijete osjeća nekakvu neudobnost na koju može da reaguje. Imajte u vidu to da je sposobnost djetetovog kontrolisanja piškenja/kakenja u tijesnoj vezi s regulisanjem ukupnog ponašanja. I zato, ako uzaludno pokušavate da se izborite sa hirovima, agresijom i histerisanjem – počnite od učenja na nošu.

Zakrivljene kašike i hodalice u bilo kom uzrastu

Kašike s krivinom, zahvaljujući kojoj sve iz kašike dospijeva pravo u djetetova ustašca a ne pored njih, korisne su sa stanovišta ekonomije kaše i sapuna, međutim, ne pomažu u razvijanju predstava o prostoru. Jer baš time što mnogo puta promaši usta, dijete postepeno razlikuje gdje se šta na njegovom licu nalazi.

Isti problemi, samo u pogledu cijelog tijela, nastaju kada dijete koristi hodalicu. Zato što ne pada i nema mogućnost da laktovima i koljenima osjeti svijet oko sebe, djetetu će trebati duže vremena da formira sliku svijeta.

Interaktivne igračke koje govore poslije 2. godine

Nije riječ o igračkama koje sviraju ili daju druge zvuke, nego o krznenim životinjama koje sadrže elektronsku napravu pa mogu da izgovaraju cijele fraze i da odgovaraju na prosta djetetova pitanja. U reklamama se obično kaže da će „postati najbolji djetetovi drugari“.

Međutim, upravo to svojstvo ovih igračaka bi trebalo roditelje da pozove na oprez. Jer nije samo sposobnost govorenja nego i umijeće snalaženja u kontekstu date situacije, ocjenjivanja gestikulacije i intonacije sagovornika.

Dijete koje mnogo vremena provodi u opštenju s interaktivnom igračkom jedino uči da mehanički ponavlja riječi. Osim toga, skroman izbor fraza vještački ograničava djetetovu igru.

Televizor u bilo kom uzrastu

Kako o štetnosti TV-a ne piše samo onaj ko je mnogo lijen, reći ćemo samo to da na dijete ne utiče negativno samo sadržaj većeg dijela programa nego i navika da se televizor koristi kao stalan zvuk u pozadini.

Neka djeca toliko naviknu na njega da poslije ne podnose tišinu, što se negativno odražava na školsku disciplinu.

Slatkiši u neograničenim količinama

Navike da se brzo utoli glad nečim slatkim već je sito nekoliko pokoljenja odraslih, pa zato nema smisla ponavljati greške. Kada se roditelji žale kako dijete „ne jede ništa osim slatkiša“, uvijek ih treba pitati – a otkud im slatkiši? Praksa je pokazala da čovjek koji preko dana nije jeo predveče jede sve.

Video-igrice bez ograničenja

Koristan efekat mnogih igrica na tabletu ili telefonu, a iz kojih se ponešto i uči, najčešće je poništen količinom vremena koju dijete potroši na njih. Nepostojanje ograničenja veoma povećava rizik razvijanja navika zavisnosti, što za posljedicu ima da preokupacija mislima o igricama i njenim efektima potiskuje sve ostalo.

Igračke monstruma u bilo kom uzrastu

Kako se govorilo u vrijeme naših roditelja, stvarnost određuje svijest. Čime će se napuniti djetetova svijest ako se njegova stvarnost sastoji od lutki-nakaza koje spavaju u grobnici ili transformersa sa groznima grimasama?

Tricikl poslije 3. godine

Dok bicikli sa dva točka razvijaju osjećaj za ravnotežu kod djeteta, onaj sa tri točka pomaže djetetu da nauči da se opire na jednu nogu a drugom odguruje bez ikakve koordinacije tih procesa.

Stoga, ako želite da dijete stiče nove navike, učite ga da se snalazi s manje točkova.

Džeparac u iznosu većem od neophodnog u bilo kom uzrastu

Iskušenju nepromišljenog trošenja novca i odrasli teško odolijevaju – a šta onda reći za djecu! Da bi dijete naučilo da planira troškove, treba da se nađe u situaciji da bira: na primjer, kupiti doručak ili kupiti žvake i biti gladan.

U suprotnom slučaju vaš potomak će se ponašati kao siromah koji je dobio na lutriji: kupovaće sve redom samo zato što može to da kupi.

Telegraf.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.