Lideri EU-a u Rimu: Mi smo riješeni da se suočimo sa svijetom
Foto:Twiter@EU Council‏

60 godina potpisivaja Rimskog ugovora

Lideri EU-a u Rimu: Mi smo riješeni da se suočimo sa svijetom

Predsjednici i premijeri država članica Evropske unije (EU) okupili su se danas u Rimu na samitu povodom 60. godišnjice potpisivanja Rimskog ugovora, kojim je osnovana Evropska ekonomska zajednica (EZZ).

Lideri Evropske unije potpisali su danas Rimsku deklaraciju u kojoj se ističe princip Evrope u više brzina, koji podrazumijeva da neke zemlje u pojedinim oblastima mogu da idu dalje, dok druge ostaju na marginama.

Deklaraciju su potpisali lideri 27 članica EU, bez Velike Britanije koja bi u srijedu trebalo zvanično da pokrene proces izlaska iz Unije.

"Djelovaćemo zajedno, različitim tempom i intenzitetom tamo gdje je neophodno, dok se krećemo u istom pravcu", navodi se u zajedničkoj deklaraciji.

2017032522262651420269652Web

Foto:AA

U Deklaraciji se ukazuje na to da je "Evropska unija sučeljena s neviđenim izazovima, kako na svjetskoj, tako i na unutrašnjoj ravni, a to su regionalni sukobi, terorizam, sve veći migracioni pritisci, protekcionizam i socijalne i ekonomske nejednakosti".

"Mi smo riješeni", poručuju lideri EU, "da se suočimo sa svijetom koji se brzo mijenja i da našim građanima zajamčimo bezbjednost i nove mogućnosti".

2017032522262651420269647Web

Foto:AA

"Uniju ćemo učiniti snažnijom i otpornijom kroz još veće jedinstvo i solidarnost među nama i uz poštovanje zajedničkih pravila", piše u dokumentu u kojem se kaže da su prve zemlje Unije prije 60 godina, "prebrodivši tragedije svjetskih sukoba, odlučile da se ujedine i obnove naš kontinent iz pepela" i stvore svjetsku ekonomsku silu, zajedničke institucije na prostoru slobode i demokratije.

60 godina EU

Na današnji dan 1957. godine Zapadna Njemačka, Holandija, Luksemburg, Italija, Francuska i Belgija potpisali su Rimski ugovor kojim je osnovana EZZ, prethodnica današnje Evropske unije (EU). 

20170322PHT68230original

Ugovor iz Rima, izvor:Evropski parlament

Iz Evropske ekonomske zajenice riječ “ekonomska” je uklonjena iz naziva 1992. pri potpisivanju Ugovora iz Mastrihta kojim je Evropska zajednica učinjena jednom od prva tri potporna stuba Evropske unije, a koji se i nazivaju Stubovi društva.

Za praćenje 60. godišnjice potpisivanja Rimskog ugovora, akreditovano je 1.200 novinara iz svih djelova svijeta.

U Rimu su danas pojačane mjere bezbjednosti, angažovano je 5.000 policajaca, a vazdušni prostor glavnog grada Italije je zatvoren za saboraćaj.

2017032522262651420269655Web

Foto:AA

Beta/Anadolija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.