Menstruacija je odraz zdravlja svake žene
Ilustracija

Menstruacija je odraz zdravlja svake žene

Menstruacija je odraz zdravlja svake žene, a opet većina nas ne zna da pravilno odredi koji su simptomi razlog za zabrinutost, a gdje nema mjesta panici. Ginekolog otkriva u kojim slučajevima treba da se zabrinete.

RASPON "NORMALNIH" BOJA JE OGROMAN

- Ono što je jednoj ženi uobičajena boja, drugoj je potpuno suprotno. A raspon boja može da ide od svijetlo roze do tamno crvene, gotovo braon. I sve je to normalno - kaže dr Dženifer Dvajler, ginekolog.

Ono što je, kako ona kaže, znak za uzbunu, jeste kada vam se boja menstrualne krvi iznenada promijeni.

- Blijedocrvena boja može da bude simptom anemije, naročito kada osjećate i vrtoglavicu - poručuje ova ljekarka.

VELIČINA UGRUŠAKA MOŽE DA SE RAZLIKUJE

Nekada su neprimjetni, a nekada veliki. Ali, ukoliko ne odstupaju od onoga što vam se inače dešava u vrijeme menstruacije, to je sasvim normalno.

- Svaka žena se pomalo uplaši kada vidi malo veći ugrušak. A sada kada su se pojavile i menstrualne čašice, mnogo su uočljiviji pa je više žena bez razloga zabrinuto - kaže dr Dvajler.

AKO PRIMIJETITE OVAKVE UGRUŠKE, TO JE ZNAK ZA UZBUNU

Većina ugrušaka je sasvim normalna pojava, ali oni preveliki sa izrazito mesnatom teksturom mogu da budu znak za uzbunu. To može da bude simptom fibriida, benignih izraslina mišićnog tkiva materice. Uz to, ako vam se iznenada javi krvarenje između dvije menstruacije, to može da bude znak polipa. Ako vam je odliv mnogo obilniji nego inače, možda imate problem sa štitnom žlijezdom ili neki problem sa hromonima. A ako vam se vrijeme menstruacije odjednom i drastično promijenilo, to može biti simptom policističnih jajnika.

Izvor:Žena Blic

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.