Čak 50 prijavljenih za Festivalski orkestar KotorArt-a

Muzičari devet zemalja žele da sviraju u Kotoru

Čak 50 prijavljenih za Festivalski orkestar KotorArt-a

Blizu pedeset profesionalnih muzičara prijavilo se na audiciju za članove Festivalskog orkestra Međunarodnog festivala KotorArt.

Najveći broj kandidata je iz Crne Gore, zatim iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije, Portugala, Mađarske, Turske i Jermenije. Posrijedi su pretežno studenti završnih godina umjetničkih fakulteta ili mladi profesionalni muzičari.

Izabranim muzičarima iskustvo saradnje sa vrhunskim umjetnicima, koji će nastupiti u okviru KotorArta ovog ljeta, biće značajno iskustvo u karijeri, navodi se u saopštenju KotorArta.

Odluku o sastavu ovogodišnjeg Festivalskog orkestra komisija će saopštiti početkom aprila. Na čelu komsije je violinista i koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović.

Audicija je bila otvorena za svirače gudačkih instrumenata starije od osamnaest godina, a ove godine je prvi put bila organizovana na internacionalnom nivou. Kao članove Festivalskog orkestra, KotorArt će ugostiti 20 muzičara koji polože audiciju. Oni će u periodu od tri sedmice, u julu ove godine, nastupati u okviru festivala, počev od otvaranja KotorArt Don Brankovih dana muzike, 13. jula ispred Katedrale Sv. Tripuna u Kotoru.

Sa više od pedeset koncerata sa vrhunskim solistima i dirigentima, održanih na raznim lokacijama, od kotorske Katedrale do kotorskih pjaca, ovaj sezonski kamerni orkestar je pokazao istančan osjećaj za muziku raznih epoha, muzičkih stilova i žanrova, sa posebnim akcentom na promociji i izvođenju djela savremenih kompozitora iz Crne Gore i regiona, navodi se u saopštenju KotorArta.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.