Crnogorci sa pasošem mogu posjetiti 101 zemlju svijeta
Ilustracija

45 mjesto na rang listi

Crnogorci sa pasošem mogu posjetiti 101 zemlju svijeta

Različita istraživanja često mjere snagu pasoša zemalja širom svijeta, a stranica Passport Index napravila je i mapu kuda sve možete ići s pasošem neke države.

Snaga pasoša se mjeri takozvanim 'bezviznim skorom', koji predstavlja zbir broja zemalja u koje se sa jednim pasošem može putovati bez vize i broja zemalja za koje se može dobiti viza prilikom dolaska.

Prema posljednjim podacima iz 2017. godine, najbolje rangirani je njemački pasoš, sa bezviznim skorom od 158.

Švedska i Singapur dijele drugo mjesto sa skorom od 157. Danska, Finska, Francuska, Španija, Švajcarska, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države dijele treće mjesto sa skorom od 156.

Najslabije rangirane su Somalija sa skorom od 30, Sirija - 29, Irak - 28, Pakistan - 26 i Afganistan sa bezviznim skorom od 23.

Crnogorski građani mogu putovati u 101 zemlju bez vize. To nas svrstava na 45 mjesto na rang listi.

22740221484912116480

Od zemalja regiona prednjače Slovenija i Hrvatska. Pasoš Slovenije nalazi se na desetom mjestu po snazi pasoša sa visokim bezviznim skorom od 149, dok je pasoš Hrvatske na 14. mjestu sa skorom od 143.

Najslabije rangiran je pasoš Kosova, koje i dalje čeka otvaranje bezviznog režima sa Evropom.

Za države obilježene tamno-plavom bojom nam je potrebna viza. Svjetlo plava znači bezvizni režim, a zelena da vizu možemo dobiti po ulasku u neku zemlju.

Al Džazira

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.