Knez Vladimir tema petog REFESTICON-a u Bijelom Polju

Raspisan konkurs

Knez Vladimir tema petog REFESTICON-a u Bijelom Polju

Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje raspisao je međunarodni konkurs za zbirku kratkih priča ''Knez Vladimir'' za peti Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON 2017.

Organizacioni odbor je odlučio da tema konkursa petog festivala, koji se održava naredne godine u Bijelom Polju, bude posvećena obilježavanju jubileja hiljadu godina državnosti Crne Gore i tim povodom odabrao godišnjicu pogubljenja kneza Vladimira Dukljanskog, sveca i vladara, koga poštuju sve konfesije i nacije na ovim prostorima.

''Odlučili smo se da na ovaj način obilježimo jubilej državnosti i nakon zbirke posvećene Petru II Petroviću Njegošu i njegovim djelima pozovemo pisce da pošalju priče koje su fantastika, fantazija, pa čak i naučna fantastika ili horor čiji je glavni motiv knez Vladimir'', kaže organizator festivala direktor Radija Bijelo Polje mr Dragić Rabrenović.

On ističe da je najmanje tri razloga za raspisivanje konkursa sa ovom temom posvećenom vladaru poznatom i pod nazivom Jovan Vladimir, koji se u nekim izvorima tituliše i kao kralj i koji je na prevaru pogubljen prije hiljadu godina.

''Osim obilježavanja jubileja, drugi razlog je što je riječ o istorijskoj ličnosti čiji život se graniči sa mitom koji je i dobro poznat kroz legendu o Vladimiru i Kosari. Treći razlog se krije u činjenici da je u vremenu vladanja povezivao cijeli Balkan, a u samoj ideji festivala jeste ponovno ujedinjenje regije kroz kulturu i književnost'' ističe Rabrenović.

Konkurs za kratke priče od tri do osam strana je otvoren do 1. aprila naredne godine za sve zainteresovane autore, bilo da su početnici ili istaknuti pisci koji stvaraju na nekom od eks-ju jezika bez obzira odakle dolaze. Svi autori čije priče odabere međunarodni žiri biće pozvani da učestvuju na REFESTICON-u koji se održava u maju naredne godine u Bijelom Polju. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.