Cdu: Nova Vlada da uvažava stručnost i profesionalizam, a ne samo lojalnost

Zabrinuti zbog ubrzanog rasta duga

Cdu: Nova Vlada da uvažava stručnost i profesionalizam, a ne samo lojalnost

Cdu smatra da je da je posljednji čas, da se Vlada Crne Gore okrene okupljanju pameti kojom raspolaže država, prije svega u univerzitetskoj zajednici, a i van nje, kako bi se obrazovali neophodni ekspertski timovi sa osnovnim zadatkom da predlože programe sanacije postojećeg stanja u privredi, ekonomiji i finansijama naše zemlje sa jasnim smjernicama budućeg razvoja.

“Mi u Cdu smo veoma zabrinuti zbog ubrzanog rasta javnog duga Crne Gore u posljednjih nekoliko godina. Sada je već jasno da je naš javni dug prešao granice kriterijuma iz Mastrihta od 60 odsto, što je jasan znak za uzbunu u novoj Vladi Crne Gore i hitnu izradu Sanacionog programa, kojim će se uspostaviti buduća kontrola tog duga i obezbijediti adekvatne mjere za njegovo smanjenje”, navodi se u saopštenju portparola Cdu Nenada Pavićevića.

Rast javnog duga i rast budžetskog deficita neminovno opredjeljuju Crnoj Gori i sužen pristup finansijskim tržištima, smatraju u Cdu,što nedvosmisleno ukazuje i na povećane troškove zaduženja države u budućnosti.

“Više je nego jasno da je nova Vlada Crne Gore - Vlada kontinuiteta, bez iole ozbiljnijih reformskih kapaciteta. Njen sastav ubjedljivo ukazuje, čast rijetkim izuzecima, da su osnovni kriterijumi pri njenom sastavljanju bili odanost i povjerljivost, a ne stručnost i profesionalizam koji bi joj mogli dati snagu za reformske procese”, navodi se u saopštenju.

Iz Cdu smatraju da je izlaz iz postojećeg stanja angažovanje stručnih timova profesionalaca.

“Bez ozbiljne stručne strategije u ovim oblastima, gdje bi koristili najveća svjetska znanja i iskustva osuđeni smo na kontinuirano propadanje. Naravno da Crna Gora takav scenario ne zaslužuje, jer smo zemlja sa ogromnim potencijalima u kojoj živi samo nešto preko pola miliona ljudi, koji prema svim realnim pokazateljima zaslužuju uređeniju i bogatiju državu u kojoj bi i oni sami živjeli sa mnogo većim životnim standardom od postojećeg”, navodi se u saopštenju.

Cdu smatra da samo eksperti mogu pomoći da se prevaziđe ovakva situacija u zemlji.

“Zato pozivamo novu Vladu Crne Gore i najjaču partiju iz koje je dominantno formirana da prije svega odmah prestanu sa dosadašnjom praksom uskostranačkog vođenja naše države i da jasnim pozivom širom otvore vrata profesionalcima sa ekspertskim znanjima koji će joj pomoći da se prevaziđe postojeća, veoma ozbiljna situacija u zemlji”, navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.