Scena u kojoj Marlon Brando siluje mladu glumicu, bila je stvarna (VIDEO)

Reditelj: Htio sam da osjeća poniženje

Scena u kojoj Marlon Brando siluje mladu glumicu, bila je stvarna (VIDEO)

Izjava reditelja filma „Posljednji tango u Parizu“ iz 1972. šokirala je svijet.

Bernardo Bertoluči priznao je da je snimio neslavnu scenu silovanja, bez da je glumici Mariji Šnajder otkrio šta će se dogoditi.

- Nisam želio da Marija odglumi poniženje i bijes. Htio sam da osjeća taj bijes i poniženje. Nikada se više nismo vidjeli, mrzjela me cijeli svoj život, kazao je reditelj 'Posljednjeg tanga u Parizu' Bernardo Bertoluči u intervjuu 2013. godine koji se tek sada pojavio u javnosti.

- Marlon Brando i ja smo doručkovali na podu stana u kojem smo snimali. Imali smo pecivo i maslac. Pogledali smo jedan drugoga i bez riječi smo znali šta oboje želimo - detaljnije je objasnio reditelj.

- Na neki način, bio sam grozan prema Mariji Šnajder, jer joj nijesam rekao šta će se dogoditi - dodao je Bertoluči kao i činjenicu da ipak ne žali zbog svoje odluke.

U spomenutoj sceni, tada 48-godišnji Brando silovao je tada 19-godišnju Šnajder.

O mučnom iskustvu progovorila je i sama Marija u intervjuu za DailyMail 2007. godine. Tada je rekla da je osjećala kao da su je silovali i reditelj i glumac.

 

- Marlon mi je rekao: 'Ne brini, to je samo film'. Tokom te scene moje suze su bile stvarne, kazala je Šnajder.

- Nakon snimanja te scene, Marlon me nije tješio niti mi se izvinio. Srećom, scenu nismo ponavljali - rekla je tada glumica, koja je 2011. umrla od raka u 59. godini. 
Kada je umrla, Bernardo je rekao da osjeća 'kao da joj je oduzeo mladost'.

Šnajder je tek kasnije u životu shvatila da je trebalo da tada nazove svog advokata ili agenta jer je niko nije trebao siliti da radi stvari koje nisu u scenariju, ali tada ona to nije znala.

Nakon premijere filma, francuska glumica više nikada nije snimila ni jednu provokativnu scenu u životu. Nakon uspjeha 'Posljednjeg tanga u Parizu', Marija je upala u vrtlog droge, a za svoj tadašnji život rekla je da je bio 'rock'n'roll'.

Kasnije je postala zavisnik od droge, te je pokušala i samoubistvo. Iz ličnog pakla tada je izvukla osoba koju je zvala 'anđelom čuvarom' s kojom je bila u vezi, ali nikada nije htjela da otkrije identitet te osobe.

Nakon što je rediteljev intervju počeo kolati medijima, holivudske zvijezde žestoko su osudile i Branda i Bertolučija.

- Nikada više neću na isti način gledati ovaj film, kao ni Marlona i Bernarda. Ovo je odvratno, bijesan sam - napisao je Kris Evans.

Glumica Džesika Čestejn rekla je da joj se smučilo kada je saznala da su reditelj i glumac planirano izveli napad na glumicu. Mnogi su primijetili da, iako je Marija godinama tvrdila da je zaista silovana, svi su joj tek povjerovali kada je Bertoluči to sam priznao.

Novosti.rs
 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.