Kopenhagen ima više bicikala nego automobila
Ilustracija

Kopenhagen ima više bicikala nego automobila

Prvi put u Kopenhagenu broj biciklista premašio je broj automobila.

Prošle godine su biciklistički senzori na gradskim ulicama zabilježili 265.700 bicikala prema 252.600 automobila. Gradska uprava sebi je dala zadatak da poveća broj biciklista u odnosu na vozače automobila još prije nekoliko decenija, a od 1970. stanje na ulicama prate ručni mjerači saobraćaja. 

Te godine su zabilježili čak 351.133 automobila i tri i po puta manje bicikala na ulicama. 

2009. postavljeni su prvi električni brojači bicikala, a sada njih 20 prati saobraćaj u gradu. Biciklistički saobraćaj porastao je za impresivnih 68 odsto u poslednjih 20 godina, sve zahvaljujući ulaganju u biciklističku, ali i pešačku infrastrukturu. 

U protekloj godini, biciklistički saobraćaj porastao je za 15, a automobilski se smanjio za jedan procenat. 

Građani tvrde da je bicikl sada najbrži način kretanja gradom.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.