Iran prijeti osvetom SAD zbog produženja sankcija

Teheran

Iran prijeti osvetom SAD zbog produženja sankcija

Iran je danas zaprijetio osvetom SAD zbog glasanja američkog Senata o produženju Zakona o sankcijama protiv Irana (ISA) za 10 godina, saopštivši da je takvom odlukom prekršen prošlogodišnji sporazum postignut sa šest velikih sila kojim je ograničen nuklearni program Teherana.

Direktor Organizacije za atomsku energiju Irana Ali Akbar Salehi, koji je igrao centralnu ulogu u postizanju nuklearnog sporazuma, opisao je produženje ISA kao "jasno kršenje" ukoliko bude primijenjen, prenosi Rojters.

"Pomno pratimo razvoj događaja. Ako primijene ISA, Iran će preduzeti akciju shodno tome", rekao je on državnoj televiziji.

U međuvremenu, portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahran Gaseni rekao je da je Iran spreman da snažno zaštiti svoja prava pod bilo kakvim okolnostima, prenijela je državna agencija IRNA.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, već je u novembru upozorio da bi produženje američkih sankcija u Teheranu bilo viđeno kao kršenje nuklearnog sporazuma, podsjeća britanska agencija.

Za sada je nejasno u kakvom obliku bi bila eventualna osveta američkom Senatu.

Iranski poslanik Akbar Randžbarzadeh rekao je da će se iranski paralement sastati u nedjelju kako bi raspravljao o nacrtu zakona kojim bi se vlada obavezala da "odmah obustavi primjenu nuklearnog sporazuma" ako odlazeći predsjednik SAD Barak Obama odobri ISA.

Druga, poluzvanična iranska agencija Tasnim njuz navodi da je drugi, neimenovani poslanik kazao da iranski parlament planira da raspravlja o nacrtu zakona kojim bi se vlada spriječila da kupuje "američke proizvode".

Odluka američkog Senata zadala je udarac pragmatičnom iranskom predsjedniku Hasanu Rohaniju, koji je pokrenuo diplomatsko otvaranje prema Zapadu koje je i dovelo do nuklearnog sporazuma, a mogla bi i da ohrabri njegove protivnike uoči predsjedničkih izbora 2017.

ISA je prvi put usvojen 1996. godine kao kaznena mjera za ulaganje u energetsku industriju Irana i radi odvraćanja Teherana od namjere da se snabdije nuklearnim oružjem, a trebalo je da istekne 31. decembra, podsjeća britanska agencija.

Američki zvaničnici tvrde da produženje ISA neće ugroziti nuklearni sporazum, u skladu sa kojim se Iran saglasio da ograniči svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje međunarodnih finansijskih sankcija koje su naškodile njegovoj ekonomiji baziranoj na nafti.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.