Bijelo Polje: Izložba austrijskog umjetnika  u kući Rista Ratkovića

Karl Korab

Bijelo Polje: Izložba austrijskog umjetnika u kući Rista Ratkovića

Austrijski likovni umjetnik, Karl Korab sinoć se u Bijelom Polju u Kući Rista Ratkovića, predstavio sa 24 grafike urađenim u bakropisu u boji, crno – bijelom bakropisu te sito štampi.

Ljubitelji likovne umjetnosti uživali su u Korabovim doživljajima buđenja proljeća, voćnjaka, sela i seoskih puteva te enterijera, mrtve prirode, seoskih staja i drugih motiva koji su inspirisali ovog umjetnika. Korab je od 1960. imao brojne samostalne izložbe, učestovao u mnogim grupnim izložbama u Austriji i u inostranstvu. O Karlu Korabu koji zbog objektivnih razloga nije mogao da dođe u Bijelo Polje govorio je direktor JU "Kuća Rista Ratkovića" Abaz Dizdarević.

"Korab je veoma svetran umjetnik koji se izražava različitom tehnikom, kao što su ulje na platnu, grafike, kolaži, sito štampa i litrigrafije. Njegovi motivi uključuju mrtve prirode i pejzaže, a oprobao se i kao scenograf", kazao je Dizdarević.

On je podsjetio da se u Korabovim radovim često vidi odraz Sondorf kod Masaua mjesta gdje umjetnik živi sa porodicom. Autor izložbe zbog zdrastvenih razloga nije mogao da doputuje u Bijelo Polje kazao je otvarajući izložbu konzul Austije u Crnoj Gori, Rainer Sulzberger, izražajući zadovoljstvo što je ta čast pripala upravo njemu.

"Korab se već šezdeset godina ozbiljno bavi slikarstvom i cijelo vrijeme se drži stvarnosti i realnosti koje oslikava teškim tehnikama", kazao je konzul Austrije.

Korab je dobitnik brojnih nagrada i priznanja za svoju umjetnost, uključujući i nagradu za doprinos kulturi pokrajine Donje Austrije (1972), zlatnu medalju za zasluge pokrajine Donje Austrije (1997) i Veliki orden časti za zasluge pokrajine Donje Austrije za 2012. Njegovi radovi su zastupljeni i u javnim i privatnim kolekcijama u Austriji i inostranstvu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.