Za izbore prijavljeno 17 lista: U trci za 81 poslaničko mjesto 1.129 kandidata
Ilustracija

Politikog ocijenio da je veliki broj lista dobar za demokratiju

Za izbore prijavljeno 17 lista: U trci za 81 poslaničko mjesto 1.129 kandidata

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koji će se održati 16. oktobra prijavljeno je 17 izbornih lista. Od izbora 1998. godine sve do ovih nije se desilo da čak 17 političkih subjekata želi vlast u Crnoj Gori. Tako će u trci za ulazak u crnogorski parlament, koji broji 81 poslaničko mjesto učestvovati 1.129 kandidata.

Lista „Albanci odlučno-Forca, DUA, Albanska alternativa" biće prva na glasačkom listiću, dok će se na drugom mjestu naći izborna lista "Država svima - SDP - Ranko Krivokapić". Žrijebanjem je odlučeno da se na trećem mjestu glasačkog listića nađe lista "Albanska koalicija s jednim ciljem - Gzim Hajdinaga". Četvrta na listiću biće Alternativa Crna Gora, a peta izborna lista "Pozitivna Crna Gora - Darko Pajović, Jer volim Crnu Goru".

Mjesto broj šest na glasačkom listiću za oktobarske izbore pripalo je izbornoj listi "Sigurnim korakom - DPS - Milo Đukanović", dok će se na sedmom mjestu naći izborna lista Hrvatska građanska inicijativa - HGI od srca. Osma na glasačkom listiću biće lista "Pobjede, a ne podjele - Demokrate – mr. Aleksa Bečić" , a deveta Velika koalicija "Ključ - Demos, SNP, URA - Najbolje za Crnu Goru".

Deseto mjesto na glasačkom listiću nakon žrijebanja pripalo je Srpskoj stranci Milovana Živkovića, a 11. mjeto Stranci penzionera, invalida i socijalne pravde. Na dvanaestom mjestu glasačkog listića naći će se Lista Demokratskog saveza Albanaca, dok će se na mjestu broj 13 naći lista "Demokratski front - Mi ili on". 
Bošnjačka stranka (BS) na izbornom listiću biće na mjestu broj 14, a lista Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) u Crnoj Gori - Hazbija Kalač naći će se na 15. mjestu. Lista "Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Dosljedno" biće na 16.mjestu glasačkog listića, a Stranka srpskih radikala "Crnu Goru u sigurne ruke" na 17.mjestu. 

Istorijat parlamentarnih izbora u Crnoj Gori pokazuje da je više od 17 lista na izborima bilo 1992. i 1996. godine. Tako je 1990. godine učestvovalo 10 lista, a 1992. godine 19 lista. Četiri godine kasnije u izbornoj trci je bilo 20 lista, a 1998. godine 17 lista. Tri godine kasnije na izborima je učestvovalo 16 lista, da bi godinu dana kasnije, na vanrednim izborima bilo prijavljeno 10 lista. Na prvim izborima u nezavisnoj Crnoj Gori, u septembru 2006. godine bilo je prijavljeno 12 lista, a na izborima 2009. godina 16 lista. Na posljednjim parlamentarnim izborima, 2012. godina učestvovalo je 13 lista.

U odnosu na parlamentarne izbore 2012. godine, kada se prijavilo 13 lista, u izbornoj trci za mjesto u Skupštini Crne Gore na ovim izborima prijavljeno je 288 kandidata više. 
Politikolog Vladimir Jovanović, komentarišući veliki broj prijavljenih kandidata za mjesto poslanika, u razgovoru za Anadoliju kaže da je veliki broj izbornih lista „dobar za demokratiju“.

„Ukoliko uzmemo u obzir da je prethodnih par godina došlo do fragmentacije postojećih političkih subjekata i raspadanja političkih koalicija, za očekivati je da imamo veliki broj izbornih lista. Ipak, suština je da će se izborna borba voditi samo između 7 ili 8 izbornih lista, dok su se ostale prijavile na izborima 'pro forme', što će pokazati izbornim rezultatom. Veliki broj izbornih lista je svakako dobar za demokratiju, jer se tom prilikom građanima nudi izbor između više opcija. Novina na ovim parlamentarnim izborima jesu partije koje po prvi put nastupaju samostalno ili pak prvi put učestvuju u borbi za poslanička mjesta, tako da je sada najveće pitanje na ovim parlamentarnim izborima, koja je jačina ovih partija u cjelokupnom biračkom tijelu, što će na kraju definisati njihovu ulogu u postizbornom periodu“, kaže Jovanović.

Osim parlamentarnih, 16. oktobra održaće se i lokalni izori u četiri crnogorske opštine. Riječ je o Kotoru, Budvi, Andrijevici i Gusinju. Za izbore u Kotoru predato je 12 lista, a dvije liste manje predate su u Budvi. U Gusinju je predato osam lista, a u Andrijevici sedam. 

Anadolija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.