Ljekari pomogli pacijentkinji da se ubije
Ilustracija

"Nije da želim da umrem, ja umirem"

Ljekari pomogli pacijentkinji da se ubije

Pacijentkinja je preminula nakon što je zatražila od ljekara da joj isključe pejsmejker, što je prvi takav zabilježen slučaj u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nina Adamovič patila je od rijetke srčane bolesti, a prvi pejsmejker stavila je 1996. godine. Deset godina kasnije imala je srčani udar, ali je do 2014. godine njeno srce radilo na manje od 10 odsto kapaciteta. 

Adamovičeva je u januaru 2015. za BBC objasnila svoju želju da okonča svoj život, prenosi B92.

“Zaista vjerujem da imam prava da odlučim da li želim pejsmejker uključen ili isključen“, rekla je tada ova sedamdesetogodišnjakinja. 

“Osjećam da postoji život i smrt, kao druga strana novčića. Voljela bih da znam šta se nalazi tamo. Nije da želim da umrem, ja umirem", govorila je. 

Njen doktor, čije ime nije još uvijek poznato, zajedno sa etičkim komitetom bolnice odlučili su da, nakon medicinskih ispitivanja i psiholoških testova, isključe Ninin pejsmejker. 

Aktivisti su ipak zabrinuti zbog moralnih i legalnih posljedica povezanih sa ovim slučajem, koji je ilegalan u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako da njeni doktori mogu biti krivično gonjeni. 

Nina Adamovič je Poljakinja koja je živjela u Britaniji 30 godina. 

Eutanazija kao i asistirano samoubistvo su i dalje ilegalni u engleskom pravu. 

U zavisnosti od okolnosti, eutanazija se smatra ili ubistvom iz nehata ili ubistvom i kažnjava se doživotnom kaznom zatvora. 

Asistirano samoubistvoje ilegalno i potpada pod uslove Samoubistvenog akta, i kažnjava se sa 14 godina zatvora, dok pokušaj samoubistva nije kriminalni akt po sebi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.