Sestre Vilijams umiješane u novi doping skandal?

Hakeri upali u sajt Svjetske antidoping agencije

Sestre Vilijams umiješane u novi doping skandal?

Hakeri upali u sajt Svjetske antidoping agencije (WADA) i objavili podatke o nekolicini američkih sportista, uključujući Serenu Vilijams. Navodno se i ona dopingovala.

Pojedini američki sportisti, koji su se takmičili na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, uključujući teniserke Serenu i Venus Vilijams, kao i gimnastičarku Simon Bajls, navodno su bili pozitivni na određene zabranjene supstance, ali je WADA to zataškala.

Kako se dalje navodi, gimnastičarka Simona Bajls pala je doping test, ali je izbjegla diskvalifikacije.

Sereni Vilijams je dozvoljeno da koristi zabranjene supstance poput oksikodona,hidroporfona, prednizona i metilprednizolona 2010, 2014. i 2015. godine.

Njena sestra Venus navodno je koristila prednizon, prednizolon i trijamcinolon 2010, 2011, 2012, 2013. godine. Dokumenti koje su hakeri otkrili ne govore o dijagnozama sportista kojima je WADA dopustila da koriste spomenute supstance.

Simona Bajls, koja je osvojila četiri zlatne medalja na Olimpijskim igrama u Riju bila je pozitivna na doping u avgustu, ali nije diskvalifikovana, dok joj je tokom 2013. i 2014. godine takođe dopušteno da koristi zabranjene supstance.

WADA je prošlog novembra saopštila izvještaj u kome se ruski sportisti optužuju za sistemski doping uz pomoć države. Zbog toga je ruskim atletičarima bilo zabranjeno da se takmiče na Igrama u Riju, a cijeli ruski tim suspendovan je sa Paraolimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Podsjetimo, Međunarodna teniska federacija (ITF) u junu je suspendovala petostruku gren slem šampionku i bivšu "broj 1" Mariju Šarapovu nakon što je u januaru tokom Australijan opena bila pozitivna na meldonijum.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.