Media Info dan održan u EU Info centru
Foto: Ministarstvo kulture

Media Info dan održan u EU Info centru

U organizaciji Ministarstva kulture i Deska za Kreativnu Evropu juče je u EU info centru u Podgorici, u okviru manifestacije „Dani evropskog filma" održan MEDIA info dan.

Ilija Subotić, savjetnik za audiovizuelne djelatnosti u Ministarstvu kulture i koordinator potprograma MEDIA, podsjetio je da da je na osnovu Sporazuma s Evropskom unijom o punom učešću u programu Krativna Evropa, Crna Gora početkom prošle godine postala nova članica navedenog potprogama.

Subotić je istakao da su mogućnosti koje pruža potprogram MEDIA višestruke, a učešće crnogorskog audiovizuelnog sektora neophodno i poželjno u većem obimu, posebno imajući u vidu dalji razvoj i potpuniju integraciju domaće kinematografije u evropske i međunarodne tokove.

Predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori Patrik Šmelcer podsjetio je da je za 25 godina postojanja MEDIA potprogram pomogao u stvaranju dragulja evropske kinematografije. 40 filmova finansiranih iz ovog fonda okitili su se Zlatnom palmom, Gran prijem ili nagradom za najbolju ulogu na Kanskom festivalu, a već 4 godine za redom filmovi finansirani sredstvima iz MEDIA potprograma osvajaju i nagradu Oskar za najbolji strani film.

“Jako mi je drago da je Crna Gora sada dio ovog potprograma koji je ostvario tako značajne rezultate. Nadam se da ćemo narednih godina u Kanu i na drugim prestižnim evropskim festivalima gledati i crnogorske filmove”, kazao je Šmelcer.  

Gošća Info dana bila je Sabina Briški, voditeljica potprograma MEDIA Republike Slovenijekoja je posebno govorila o konkursima za razvoj pojedinačnih filmskih projekata, kao i podršku festivalima, dok je posebna pažnja bila posvećena šemama za obuku profesionalaca, kao i mogućnostima umrežavanja.

Slovenija je jedan od lidera u zemljama Jugoistočne Evrope kada je riječ o obezbjeđivanju podrške iz potprograma MEDIA. Tome posebno doprinosi trinaestogodišnje iskustvo učešća, tokom kojih je slovenački filmski sektor iz navedenog fonda obezbijedio 4.8 miliona eura.

Potprogram MEDIA EU namijenjen je pružanju finansijske podrške za razvoj, promociju i distribuciju evropskih filmova, kao i audiovizuelnoj industriji.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.