Pazite šta jedete kad pijete lijekove za holesterol
Foto:Profimedia

Savjet nutricionista

Pazite šta jedete kad pijete lijekove za holesterol

Terapija za povišen holesterol nema efekta ako se ne držite preporučenog dijetetskog režima ishrane. Nema te tablete koja preko noći može da izbriše nakupljenu masnoću.

HRANITE SE MEDITERANSKI
Mediteranska hrana, koja se zasniva na voću, povrću, integralnim žitaricama, maslinovom ulju, orasima, pasulju i ribi, dokazano smanjuje nivo masnoće u krvi, a i rizik od srčanih bolesti za čak 30 odsto.

PAZITE NA SKRIVENI ŠEĆER
Svi znamo da kolači povećavaju nivo šećera u krvi, ali niko ne misli na šećer skriven u jogurtu, kiflama, gaziranim pićima... Prekomjeran unos šećera utrostručuje rizik od niskog nivoa dobrog holesterola. Pravilo je jednostavno – manje šećera, viši HDL, niski trigliceridi.

91852profimedia0081711864630x0


IZBJEGAVAJTE GREJPFRUT
Grejpfrut u kontaktu s lijekovima za holesterol može da dovede do komplikacija, da statine unijete ljekovima pretvori u neprijatelje. A krivac su furanokumarini, komponente koje utiču na to kako vaše tijelo razlaže statine. Mogu povisiti nivo statina u krvotoku i uzrokovati potencijalnu toksikaciju. Ako ne koristite ljekove, grejp je dobrodošao. Jedan dnevno za mjesec dana snižava holesterol za čak 15,5 odsto.

NE PRESKAČITE DORUČAK
Doručak je najvažniji obrok za vaše srce. Ako ga preskačete, možete povećati nivo holesterola, a rizik od srčanog udara za čak 27 odsto. Ali ne počinjite dan prženom slaninom ili kobasicama. Meso svedite na minimum, a jedno jaje dnevno prava je mera.

 

crnovino
NE PRETJERUJTE S VINOM
Nema potrebe da za večerom preskačete čašu vina. Alkohol u umerenim količinama može doprineti povećanju HDL, dobrog holesterola, a ako pijete više od jedne čaše, ugrožavate srce i jetru. Izbegavajte koktele, pogotovo ako imate povišene trigliceride.

NE ODBACUJTE MASNOĆE
Masti imaju lošu reputaciju, ali ne sve. Trans-masti nisu dozvoljene, što znači da treba izbegavati gotova pakovanja kolača, kafu s krimerom, zamrznute pice... jer sadrže delimično hidrogenizovana ulja. I zasićene masti su u redu, ali umereno, a daleko najbolje su one u orasima, maslinovom ulju, avokadu, ribi jer poboljšavaju holesterol i snižavaju nivo triglicerida.

cokolada
SLADITE SE ČOKOLADOM
Ustanovljeno je da tamna čokolada snižava nivo lošeg holesterola za 20 odsto, a za čak toliko povećava i nivo dobrog holesterola. To je verovatno zbog flavonoida, antioksidanata koji utiču na zdravlje srca. Birajte onu sa 70 odsto kakaoa ili više.

SIR? JEDITE GA SLOBODNO
Danski istraživači su šest nedelja redovno ispitanicima davali po 141 gram masnog sira. Iako su unosili više od uobičajene količine masti, njihov loš holestrol nije se pomerio. Dakle, dnevno ne jedite više od 100 do 150 grama masnog sira, a beli kravlji sir je svakako bolji izbor.

Žena blic.rs

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.