Drytools iz Srbije pobjednik Spark.me startup takmičenja

Drytools iz Srbije pobjednik Spark.me startup takmičenja

Ekipa Drytools iz Srbije ovogodišnji je pobjednik Spark.me startup takmičenja na koje su dostigle čak 42 prijave timova iz 12 država.

Deset najbolje ocijenjenih ekipa koje su dobile titulu polufinalista, a koje su se juče takmičile su Craftinity iz Poljske, Emily iz Hrvatske, Get Hired With Me iz Crne Gore, HUM app sa Kosova, Kidster iz Crne Gore i Srbije, Letpet.in iz Hrvatske, Yorefy iz Slovenija, te tri koje su se potom plasirale u finale-Bee and Me iz Crne Gore, Smart Lumies iz  Hrvatske i Drytools iz Srbije.

Iz kompanije doMEn, koja je organizavala konferenciju, saopštili su da je ovo prvi put da se crnogorski startapovi u ovolikom broju nalaze u polufinalu Spark.me startup takmičenja.

"To predstavlja najbolji indikator rasta i razvoja crnogorskog startap ekosistema, kao i kvaliteta startapova koji ga čine. Kako je jedan od ciljeva kompanije doMEn da putem organizacije Spark.me konferencije i startap takmičenja podstakne razvoj crnogorske startap scene, možemo smatrati da smo na pravom putu", stoji u saopštenju.

Predstavnik ideje Drytools, Marko Gaćeša iz Novog Sada, prilikom prijema nagrade kazao je da stvaraju proizvod koji ubrzava rad softverskih aplikacija i namijenjen je programerima, kako bi mogli brže da završe svoj posao. 

markoipredrag

On je kazao da se 15 godina bavim tim poslom profesionalno, naglasivši da je sličan slučaj i sa ostatakom tima.

"Na ideju smo došli jer smo bili frustrirani koliko sporo se razvija softver i koliko nismo mogli da implementiramo sve ideje koje smo imali i nismo imali dovoljno noći i vikenda da to sve napravimo i onda smo odlučili da pravimo alat za nas, koji bi nas ubrzao", kazao je Gaćeša.

On je dodao da su, ubrzo potom, došli do zaključka da njihov alat može da pomogne i drugim programerima:

"Donijeli smo odluku da od toga napravimo glavni proizvod. Pošto ćemo u avgustu izbaciti tu verziju koja bi trebalo da uključi dosta developera širom svijeta, onda je tajming TechCrunch Distrupt-a perfektan da prezentujemo naš proizvod i da dobijemo atrakciju tamo gdje se u suštini najviše razvija softvera u svijetu", istakao je Gaćeša.

Predrag Lešić, član žirija, u kom su bili i Marvin Liao, Dejv Hejnes i Dilan Dimitrov, naglasio je da su, u principu sva tri projekta dobri, snažni i projekti spremni da izađu na tržište. 

ziri

Žiri je procijenio da je DryTools najspremniji projekat u ovom trenutku i da generalno može imati najviše koristi od odlaska u Ameriku i prezentovanja na TechCrunch Disrupt, u Aleji preduzetnika u San Francisku.

Osvrnuvši se na ovogodišnji stav o konferenciji, Lešić je kazao da se u organizatorskom timu pitaju kako da nadmaše Spark.me sljedeće godine. 

"Do sada smo to uspjevali, nadamo se da ćemo i iduće godine. Da smo na dobrom putu govori i kvalitet startap takmičenja koje iz godine u godinu postaje sve značajnije. Ono što me posebno raduje jeste da smo imali dva startap tima iz Crne Gore", dodao je Lešić.

Kako se navodi, pobjednik će dobiti dvije povratne avionske karte za San Francisko, hotelski smještaj za tri dana za dvije osobe i priliku da ostvari svoj san i od 12. do 14. septembra predstavi svoj projekat vodećim svjetskim investitorima i medijima na TechCrunch Disrupt "Aleji preduzetnika" u tom gradu.

TechCrunch Disrupt "Aleja preduzetnika" je izložbeni prostor za potencijalno uspješne projekte i kompanije, koji posjećuju vodeći američki i svjetski investitori, mediji, kao i opšta javnost, te koji predstavlja jednu od najboljih prilika da se biznis ideja predstavi potencijalnim investitorima.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.