Uspostaviće intenzivniju saradnju sa institucijama kulture u Mađrskoj
Foto: Ministarstvo kulture

Goranović u posjeti Mađarskoj

Uspostaviće intenzivniju saradnju sa institucijama kulture u Mađrskoj

Pavle Goranović, ministar kulture posjetio je Nacionalnu biblioteku Széchenyi i Akademiju umjetnosti Mađarske.

Tom prilikom Goranović se sastao sa predstavnicima ovih institucija, koji su ga upoznali sa radom i najvažnijim aktivnostima. Sastancima je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Mađarskoj, Mirsad Bibović.

György Fekete, predsjednik Akademije umjetnosti Mađarske je istakao da Akademija posvećeno radi na promociji mađarske kulture, ali i stvara prostor za predstavlanje drugih zemalja u Mađarskoj. U tom smislu, postoji interes  za uspostavljanje kontakata i razmjenu sa crnogorskim institucijama kulture.

20160523montenegrowebre5

Organizovanjem izložbe mađarskih umjetnika u Crnoj Gori i crnogorskih u Mađarskoj nastavila bi se dobra saradnja dvije zemlje, istakao je Goranović. Krajem prošle godine u Crnoj Gori su organizovani Dani mađarske kulture koji su bili odličan uvod za programe koje bi se i u narednom periodu mogli realizovati.

Prostor za uspostavljanje intenzivnije saradnje, kako je ocijenjeno, postoji i u oblasti promocije kulturne baštine.

Goranović je naveo da Crna Gora i Mađarska baštine bogatu kulturu i tradiciju, što predstavlja dobar okvir za uspostavljanje saradnje sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore “Đurđe Crnojević”.

20160523montenegrowebre3

Sagovornici su predložili da dvije biblioteke realizuju zajednički program kojim bi promovisali dva izuzetno značajna izdanja, crnogorski “Oktoih” iz 1493.godine I “Hroniku Mađara”, prvu štampanu knjigu u Mađarskoj, koja je objavljena 1473.godine. U tom smislu predloženo je potpisivanje Sporazuma o saradnji izmedju dvije nacionalne biblioteke kojim bi se konkretnije definisali projekti koji će se realizovati.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.