DPS će pružiti priliku opoziciji da se dogovori oko jedinstvene liste
Milutin Simović

Simović poručio

DPS će pružiti priliku opoziciji da se dogovori oko jedinstvene liste

Demokratska partija socijalista (DPS) pružiće priliku opoziciji da se dogovori oko jedinstvene liste za popunjavanje mjesta u Vladi, poručio je šef poslaničkog kluba te stranke, Milutin Simović.

Simović je novinarima u parlamentu rekao da sva pitanja crnogorska javnost treba da uputi tim opozicionim partijama.

„Da ih pita – kako to da nakon toliko mjeseci razgovora i dijaloga sa DPS-om, u danima kad naše društvo treba da ubere plodove tog sporazuma, ispada da je problem među njima i u njima“.

„Zbog toga danas kod premijera postoje dvije liste kandidata za rekonstrukciju Vlade, postoji nesporazum unutar pojedinih opozicionih partija, postoji najava da ako ne bude po njihovom, da će se povući leks specijalis i blokirati ukupni proces“, rekao je on.

Prema riječima Simovića, DPS tome ničim nije doprinijela.

„Sve ovo radimo svjesni svoje odgovornosti pred crnogorskim društvom, ali bez mogućnosti da utičemo na ono što su unutaropoziciona ponašanja“, dodao je on.

Komentarišući navode poslanika Dritana Abazovića da mu ovo liči na maslo DPS-a i jedne opozicione stranke, on je rekao da to nije ništa novo.

„To je uobičajeni kontekst – kada problem evidentno stanuje kod pojedinih opozicionih partija i unutar opozicionog bloka, ko je kriv nego DPS. Ta argumentacija više ne prolazi kod građana, danas je svima sve jasno“, kazao je Simović.

DPS, kako je naveo, ostaje otvorena i odgovorna prema potrebi postizanja konačnog političkog sporazuma.

„Građani će na sljedećim parlamentarnim izborima cijeniti ono što su učinci svih nas i naših politika“, dodao je Simović.

Upitan da li DPS čeka da opozicija usaglasi listu kandidata, ili će tokom dana odlučiti koja je lista od pristigle dvije prihvatljiva, on je rekao da smatra da „ukupni proces treba završiti u duhu dijaloga i sporazuma“.

„Mislim da se sporazumu sa DPS-om mora prethoditi unutaropozicioni sporazum. Valjda bi to bilo realno i u duhu procesa sporazumijevanja“, rekao je Simović.

Na pitanje da li to znači da ne treba skoro očekivati sjednicu parlamenta, on je rekao da će premijer svakako koristiti svoje ustavno pravo i obavezu, i da će donijeti konačnu odluku.

„Siguran sam da će, u međuvremenu, iščekivati politički dogovor. Siguran sam da će to biti razumijevanje i politički odgovoran odnos samih opozicionih partija“, rekao je Simović.

Kakao je kazao, u sporazum se ne ulazi prinudom, ultimatumima i ucjenama, nego odgovornošću i spremnošću na kompromis.

Mina/TVCG

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.