Zašto je zdravo jesti
Ilustracija

Zašto je zdravo jesti "pjegave" banane

Svi volimo banane. One su ukusne i pune nutrijenata, naročito kalijuma. Međutim, da li ste se ikada pitali koji stepen zrelosti banana je najbolji za konzumiranje?

Prema zdravstvenom istraživanju sprovedenom u Japanu, potpuno zrele banane proizvode supstancu TNF (Faktor nekroze tumora), koja se bori protiv ćelija koje se abnormalno ponašaju. 

Kako banana sazrijeva, ona na sebi razvija tamne pjege. Što više ima tih pjega, to su obogaćenije ćelije koje povećavaju imunitet. 

Banane u zrelom stadijumu su odlične za varenje pošto se šećer iz banana tada lako apsorbuje, za razliku od nezrelih banana koje se teško vare jer skrob još uvijek nije prešao u šećer. 

Dakle, efekat djelovanja protiv raka zavisi od zrelosti voća. Što je banana zrelija, to je efikasnija u borbi protiv raka. 

U poređenju sa grožđem, jabukama, lubenicama, ananasom i kruškama, banane sadrže najveću količinu agenasa koji se bore protiv raka.

webtribune.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.