Znate koji dio tijela najbrže stari?
Ilustracija,foto:Shutterstock

Znate koji dio tijela najbrže stari?

Svakog mjeseca izdvajate velike sume novca za kreme protiv bora, njegu područja oko očiju, maske koje nanosite i na vrat. Cilj - spriječiti pojavu bora i usporiti prve znakove starenja. Moramo da vas razočaramo. Lice ne stari najbrže. Na jedan drugi dio tijela trba da obratite pažnju.

I to onaj koji je za mnoge simbol ženstvenosti i predmet obožavanja. Grudi.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Journal Genome Biology” utvrdilo je da je osjetljivo i tanko tkivo grudi najpodložnije pojavi prvih znakova starenja. Posebno su rizična dva faktora, prenosi Žena Blic.


PRVI FAKTOR -  PROMJENA KILAŽE I TRUDNOĆA
Grudi su svakodnevno izložene brojnim faktorima koji mogu da ubrzaju starenje i uzrokovati obješenost grudi. Trudnoća, gubitak ili naglo dobijanje kilograma utiču i na kožu grudi tako što se koža rasteže, tkiva slabe i smanjuje se elastičnost kože. Svakodnevna njega kože grudi hidratantnim kremama može pomoći u usporavanju ovog procesa.


DRUGI FAKTOR – SUNČEVI ZRACI
Drugi veliki neprijatelj kože grudi je Sunce koje isto tako dovodi do gubitka elastičnosti. Da biste spriječili štetan uticaj sunčevih zraka kremu sa zaštitnim faktorom trebalo bi da nanostite svaki put kada su vam grudi otkrivene, čak i kada nema sunca. Drugi način je da što češće nosite majice koje u potpunosti pokrivaju dekolte.


Zato, u dnevnu rutinu, pored  lica i vrata uključite i njegu ovog osjetljivog područja ako želite da usporite pojavu prvih znakova starenja. Ali koje preparate treba da koristite?

– Kada se odlučite za neki od preparata za njegu grudi obratite pažnju da taj preparat sadrži vitamine A, E, C, i B5 jer oni vrše hidrataciju kože i stvaraju omot koji pomaže koži da razvije funkciju „prirodnog grudnjaka“. Bilo bi dobro da sadrže i ženšen, hmelj, žalfiju, sojino i pirinčano ulje jer to regeneriše kožu, dok baobab učrvšćuje i hrani kožu - kaže kozmetolog Umberto Borelini.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.