Kako bebama da spustimo temperaturu
Ilustracija

Najpouzaniji način je...

Kako bebama da spustimo temperaturu

Najpouzdaniji način mjerenja tjelesne temperature bebama je stavljanjem toplomjera ispod pazuha.

Najpouzdaniji način mjerenja tjelesne temperature bebama je stavljanjem toplomjera ispod pazuha. Ako je živa u toplomjeru iznad 37 stepeni Celzijusa, znači da je temperatura povišena. Međutim, sve do 38,5 temperaturu ne treba skidati već dozvoliti organizmu da uključi svoje odbrambene mehanizme. Temperatura je znak, a ne bolest. 

Stručnjaci iz savjetovališta "Halo beba" daju nekoliko savjeta na koje sve načine može da se spusti visoka temperatura, a kada se treba obratiti ljekaru. 

* Dijete treba raskomotiti i provjetriti prostoriju u kojoj se nalazi. Bebu do šest mjeseci, ukoliko je na majčinom mlijeku, treba češće dojiti, a ako je na adaptiranom mlijeku treba je češće pojiti vodom. Djetetu koje je starije od šest mjeseci treba, takođe, češće davati vodu. 

* Ako je tjelesna temperatura iznad 38,5 stepeni, dijete najprije treba raskomotiti, ne smije se pretopljavati. Od sredstava za snižavanje povišene tjelesne temperature valja davati paracetamol ("febricet") ili "brufen". 

* Ne smije se koristiti "aspirin", a i "andol" i čepiće za skidanje temperature treba izbjegavati. Zabranjena je i primjena tzv. frikcija, odnosno polivanje djeteta hladnom vodom i trljanje alkoholom. 

* Ako dijete ima temperaturu iznad 38,5 stepeni, a mlađe je od dva mjeseca, treba se obratiti ljekaru i otići u najbližu zdravstvenu ustanovu. 

* Ako temperatura "prevari" i pređe 40. podjeljak, kao prvu pomoć treba dijete skinuti i cijelo, do vrata, potopiti u mlaku, ne hladnu vodu od pet do 10 minuta, a zatim ga dobro osušiti. Dati sredstvo za sniženje temperature i pojiti dijete. Po pravilu, ova situacija zahtijeva konsultaciju ljekara-pedijatra ili transport u najbližu zdravstvenu ustanovu. 

Novosti.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.