Saznajte koji ste parfemski tip?!
Ilustracija

Mirisna abeceda

Saznajte koji ste parfemski tip?!

Uz pomoć tipologije Elle magazina lakše ćete odabrati parfem sebi i ostalim pripadnicama mirisne abecede.

Neodlučni tip

Tip A Chanel

Neodlučne pripadnice tipa A teško se obavezuju. Zaziru od svega što bi im moglo ograničiti ljubljenu slobodu, kako po pitanju velikih životnih odluka, tako i kozmetičko-parfemskih odabira. Iako sami sebe često smatrate neodlučinima, oni koji vas dobro poznaju i vole smatraju vas jednom od rijetkih osoba koja zna da uživa u sadašnjem trenutku i slobodi izbora. Zato i u svom eklektičnom parfemskom portfelju volite da imate sve opcije otvorene. Zavisno od trenutnog raspoloženja, svoj dan ćete obojiti začinsko-drvenastim, izrazito cvjetnim i nježnim ili provokativnim mošusnim esencijama.

Izrazito modni tip

Tip B Cloe

Ništa se ne može ispriječiti između tipa B i njenog sofisticiranog izgleda. Redovno će vježbati i održavati napete obline pod kontrolom kako bi joj svaka kreacija pristajala bolje nego modelima jer, za razliku od većine njih, ona zaista živi (za) modu. Uprkos začuđenim pogledima najbližih, ni ove sezone neće odustati od učestalih posjeta Net-a-Porteru, makar to značilo da će joj (opet) ponestati novca za popravak auta. Neposredno uz vrhunske dizajnerske primjerke izložene u ormaru, na polici njene komode naći će se elegantana cvjetna remek-djela prepoznatljivog izgleda, dirljivo krhkog i prozračnog mirisa. 

Ambiciozni tip

Tip C Armani

Od dizajnerske torbe do cipela na beskompromisno visoku petu, sve u posjedu tipa C zrači prestižem. Ono što bi većina smatrala preprekom, njoj predstavlja izazov, od nabavke karata za rasprodati koncert do napredoavanja u karijeri o kojoj se samo pokoji kolega usuđuje da mašta. Svoj neustrašivi osvajački karakter naglasiće esencijama ruže, seksa i ambre. Njeno suptilno i opojno oružje prepoznatljiv je parfemski sillage, nevidljiva ‘vizitka’ kojom se vješto koristi u poslovnim i intimnim pregovorima. Ko drugi može djelovati tako zavodljivo čak i prije nego što uđe u prostoriju? 

Pionirski tip

Tip D Annick G.

Trendseterski tip D neumorno otkriva novosti kojima ćemo mi ostali tek naknadno početi da osvježavamo svoju svakodnevicu. I dok se privikavamo na dolazak Ubera, ona je bila među prvima koja se njime provozala. Taman kad počnemo koketirati s geometrijskim uzorcima po uzoru na Giambine vizažiste, ona će taj look proglasiti mainstreamom. Kombinovaće i po tri različita parfema kako bi dobila unikatni spoj kakvom se ne bi nadao ni parfemski kritičar kalibra jednog Chandlera Burra. Pokušajte da oponašate njen miks i otkrićete da to nije baš tako lako. 

Bezbrižni tip

Tip E Miu Miu

Zaigrana poput djevojčice ova slatkica sigurno će se zgroziti pri pogledu na ovako ‘bezdušnu’ klasifikaciju i grubi naziv ‘tip E’. No neka vas ne zavara njena nestašna priroda jer ona vrlo dobro zna što hoće. Umjesto da se prepušta eskapizmu i ispraznim maštarijama, pokušaće sve što je u njenoj optimističnoj moći da ovaj svijet učini sličnijim bajkovitom mjestu u kojem će se svako osjećati ugodno. Lako ćete je prepoznati, čak i žmureći. Čim se nađete u njenoj blizini, uvući će vas u svoju slatku, pudrasto-cvjetnu orbitu. Pred tolikom količinom topline i iskrenosti otpor je uzaludan (i pomalo neumjesan). 

Buntovnički tip

Tip F Black Opium

Tip F od svog parfema očekuje mnogo. Za početak, da se dobro stopi i još bolje kamuflira miris cigareta i popijenog pića. Daleko od toga da je ona divljakuša, o ne, ona je ponosna vlasnica nemirnog duha i biranog ukusa. U njenom društvu i najneviniji izlazak nakon posla ima potencijala da se pretvori u avanturu koju ćete oduševljeno prepričavati ostalim tipovima iz ove parfemske abecede. Niko bolje od tipa F ne ‘nosi’smoky eye make-up u kombinaciji sa seksi ‘zadimljenim’, drvenasto-mošusnim i cvjetnim notama. Pomalo mračan miris provokativan je i neuhvatljiv, baš kao i njeni neiscrpni predmeti želja. 

Avaz

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.