Na Sjevernom polu 20 stepeni više od uobičajenih zimskih temperatura

Izuzetno toplo

Na Sjevernom polu 20 stepeni više od uobičajenih zimskih temperatura

Na Sjevernom polu je krajem decembra 2015. bilo izuzetno toplo sa temperaturama koje su dostizale izmedju nula i dva stepena Celzijusa, što je bar 20 podioka više od uobičajenih zimskih temperatura, saopštile su kanadske meteorološke službe.

Takvo vrijeme je posljedica "snažne i agresivne" depresije na sjeveru Atlantika, navode u tim službama.

Depresija je prvo na istoku Kanade donijela izuzetno topao Božić: u Montrealu je 24. decembra izmjereno 15,9 stepeni Celzijusa dok je uobičajeno da temperatura u to doba godine bude oko minus 10 stepeni.

Polje niskog pritiska se zatim pomjerilo ka sjeveru Atlantika i sada se nalazi nad Islandom gdje je vazdušni pritisak pao na 982 hektopaskala, duvaju vjetrovi jačine 140 kilometara na čas a talasi dostižu 15 metara visine.

"To je vrlo agresivna i snažna depresija i zato ne čudi što su temperature na sjeveru tako visoke a jaki vjetrovi duvaju u Engleskoj", rekla je za AFP Natali Hejsel, meteorološkinja u kanadskom Ministarstvu životne sredine.

"Zbog ove velike depresije topao vazduh je stigao do Sjevernog pola gdje su temeprature bar 20 stepeni Celzijusa više u odnosu na normalu" i kreću se "oko tačke mržnjenja (vode) sa temperaturama od nula, jedan i dva stepena", dodala je Natali Hejsel, koja je stručnjak za ekstremne klimatske periode.

Američki stručnjaci iz Opservatorije za životnu sredinu na Sjevernom polu (NPEO) potvrdili su da je živa u termometru naglo skočila u protekla dva dana.

Temperatura je sa minus 37 stepeni u ponedeljak porasla na minus osam koliko je zabilježeno u sreijdu na mjernoj stanici na oko 300 kilometara od Sjevernog pola, rekao je za AFP DŽejms Morison, istraživač u NPEO.

Arktik je dio svijeta koji je najviše pogodjen globalnim zagrijevanjem, sa temperaturama koje su, prema podacima medjunarodnih instituta, najmanje tri stepena više u odnosu na period prije industrijalizacije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.