Rođendanska pjesma
Ilustracija

Zbog autorskih prava

Rođendanska pjesma "Happy Birthday To You" dospjela na sud

Muzička kompanija "Vorner/Čepel" svake godine naplati po dva miliona dolara za komercijalno korišćenje pjesme "Happy Birthday To You" (srećan ti rođendan) u predstavama i filmovima. Sudskom presudom je odlučeno da upotreba pjesme od sada bude besplatna.

Pomenuta kompanija posjeduje autorska prava od 1988, ali sada je odlučeno da se to odnosi samo na specifičan muzički aranžman, a ne na pjesmu samu po sebi.

"Žao nam je zbog odluke suda, ali nam je drago što je ovo pitanje konačno riješeno", saopšteno je iz kompanije "Vorner/Čepel".

Rođendansku pjesmu su 1893. komponovale Mildred i Peti Hil iz sastava "Kentaki sisters".

One su svoju verziju nazvale "Good Morning To All" (dobro jutro svima), a ona se kasnije pretvorila u pjesmicu popularnu širom svijeta.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.