Windows proslavlja 30. rođendan (VIDEO)
Foto: YouTube Screenshot

Windows proslavlja 30. rođendan (VIDEO)

Evolucija u svijetu PC uređaja počela je prije tačno 30 godina.

Microsoft je 20. novembra 1985. lansirao svoj prvi Windows, nasljednika MS-DOS sistema. 

Bio je to veliki korak koji je utabao put za sve moderne verzije operativnih sistema. Iako Windows 10 ni izbliza ne podsjeća na Windows 1.0 i dalje ima mnoge originalne osnove, poput scroll bara, padajućeg menija, ikonica i aplikacija poput Notepad i MS Paint. 

Windows 1.0 takođe je omogućio uvođenje miša, budući da se u MS-DOS sistemu komanda mogla unositi isključivo pismeno. 

Uz originalni Macintosh, miš je potpuno promijenio način na koji su korisnici komunicirali s računarom. 

Prva verzija Windows sistema nije bila najbolje prihvaćena, ali je podstakla borbu između Applea, IBM i Microsofta. 

Windows 1.0 zahtijevao je dvije diskete, 256 kilobajta memorije i grafičku kartu. Ako ste željeli da simultano radite na više programa, bio vam je potreban PC sa hard diskom i 512 kilobajta memorije. Danas ništa ne biste mogli da pokrenete takvim mašinama, ali su te osnovne specifikacije bile tek početak. 

Microsoft je uz Windows 1.0 preduzeo važan korak u svijetu softvera, a u prilog tome ide i činjenica da operativni sistem te kompanije i danas dominira u PC svijetu, prenosi b92.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.