NASA: Mars je imao atmosferu sličnu Zemljinoj (VIDEO)
Foto: Screenshoot

Solarni vjetrovi je stanjili

NASA: Mars je imao atmosferu sličnu Zemljinoj (VIDEO)

Naučnici iz Američke svemirske agencija (NASA) kažu da je Mars imao atmosferu sličnu Zemljinoj, ali se ona stanjila pod uticajem solarnih vjetrova, saopšteno je na konferenciji za štampu koja je počela večeras u 20h po našem vremenu.

U prošlosti su solarni vjetrovi bili mnogo češći, a upravo je to razlog zbog koga je Mars ubrzano gubio atmosferu. 

Oni su objasnili da se sa Zemljinom atmosferom to nije desilo zbog njenog jakog magnetnog polja koje štiti našu planetu od štetnih uticaja iz svemira. 

Naučnici iz NASA smatraju da je Mars nekada bio prekriven velikim vodenim površinama, ali da se količina vode smanjivala uporedo sa stanjivanjem atmosfere.

Mars je takođe imao magnetno polje, ali se ono "ugasilo" prije oko 4,2 milijarde godina, kažu naučnici.  

Tada je i počeo proces gubljenja atmosfere i trajao je do prije 3,7 milijardi godina. U tom periodu je Sunce bilo veoma aktivno i solarni vjetrovi intenzivniji.

Kako je saopšteno na konferenciji, u ovom stadijumu postojanja Sunčevog sistema mala je šansa da slična sudbina zadesi našu planetu. 

Na ovoj konferenciji za štampu su izneti podaci koje je sakupila letilica MAVEN.

'Mars je izgleda imao gustu atmosferu dovoljno toplu za podršku tekuće vode koja je ključni sastojak i temelj za život kakvog danas znamo', rekao je Džon Gransfild, astronaut i saradnik administrator NASA-e. 'Razumijevanje onoga što se dogodilo atmosferi na Marsu će unaprijediti naše znanje o evoluciji bilo koje planetarne atmosfere.'  

Mjerenja MAVEN-a pokazuju da solarni vjetar raspršuje gas po stopi od oko 100 grama svake sekunde. 

'To je kao krađa nekoliko kovanica iz blagajne svaki dan. Gubitak postane vidljiv tek nakon što prođe mnogo vremena” rekao je Brus Džakoski, MAVEN-ov glavni istraživač na Univerzitetu u Koloradu. 

'Vidjeli smo da se erozija atmosfere povećava tokom solarnih oluja, pa mislimo da je stopa gubitka bila mnogo veća prije više milijardi godina kad je sunce bilo mlađe i puno aktivnije.' dodao je on.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.