Vaš jezik vam može pokazati koliko ste zdravi!
Foto: thechalkboardmag.com

Evo i kako

Vaš jezik vam može pokazati koliko ste zdravi!

Možda nijeste znali, ali i vaš jezik može biti izvor bakterija i indikator zdravlja.

Vaš jezik je plodno tlo za bezbroj bakterija koje mogu izazvati zadah. Znamo da zvuči grozno, ali vaš jezik je prekriven milionima živih organizama, uglavnom bakterijama koje mogu da izazovu mnoge zdravstvene probleme. Neke od ovih bakterija su korisne i pomažu vašem tijelu da svari proteine, ali postoje neke loše bakterije koje mogu da izazovu upalu grla ili infekciju uha.

Pored njihove namjene, bakterije žive i množe se u ustima, ispod površine jezika, na zadnjoj strani grla i krajnika. Bakterija se stvaraju iz hrane, a nagomilavanje “otpada” može da dovede do materijala neprijatnog mirisa, prenosi portal ženskimagazin.rs.

Da li znate razliku između zdravog jezika i jezika koji ukazuje na zdavstvene probleme?

Zdrav jezik je ružičast, gladak i čist, bez ikakvih linija. 

Jezik sa žutim naslagama koje postaju tamnije, pokazuje da postoji porast u proizvodnji jedinjenja sumpora na vašem jeziku. 

Grub jezik sa linijama, je još jedan znak problema lošeg daha. Linije i pukotine u vašem jeziku su savršene za uzgoj bakterija.

Poznat kao "geografski" jezik, sa puno linija, pukotina i naslaga. Ovakav jezik može biti uzrokovan određenim namirnicama, stresom, oboljenjima ili hormonalnoj neravnoteži.

Šta uzrokuje nagomilavanje bakterija i loš dah?

Pasta za zube: Paste za zube koje sadrže kalijum laurilsulfat su loše za vaš jezik. One čak mogu da izazovu male rane u ustima. Dakle, pročitajte etiketu prije nego što kupite bilo koju pastu za zube.

Hrana bogata proteinima: Bakterije se hrane proteinima i to dovodi do lošeg zadaha.

Sokovi: Bakterije se proizvode u kisjeloj sredini.

Slatkiši: Bakterije obožavaju šećere. Još jedna loša stvar u vezi slatkiša je da mogu izazvati bolest zuba, što takođe dovodi do lošeg zadaha.

Suva usta: Ukoliko su vam usta stalno suva, to je savršeno plodno tlo za bakterije. Cigarete, alkohol i pojedine vrste ljekova, stvaraju suvu unutrašnjost usta.

Kolektiv.me

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.