Folksvagenov skandal sa softverom: Prevarom zahvaćeni i Audi i Porše
Ilustracija

Američka agencija za zaštitu okoline objavila

Folksvagenov skandal sa softverom: Prevarom zahvaćeni i Audi i Porše

Američka agencija za zaštitu okoline (EPA) danas je objavila kako je Folksvagenova pevara s lažiranjem emisija štetnih izduvnih gasova iz automobila s dizels motorima proširena i na neka luksuzna SUV vozila.

Otkrili su kako je sporni softver, koji utiče na pouzdano očitavanje emisije štetnih gasova, VW ugradio i u 3-litarske dizel motore koji se ugrađuju u skupocjene terence VW-a, Audija i Poršea.

Ovim se još deset hiljada vozila priključilo VW-ovim automobilima koji krše propise o dopuštenim emisijama gasova.

Prema istraživanju Agencije za zaštitu okoline, ovi modeli ispuštaju do devet puta više azot oksida nego što je dopušteno.

Među tim vozilima su i VW Touareg, Porsche Cayenne, Audi Q5, Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8 i A8L. Kako se navodi u saopštenju, svi su opremljeni 3,0-litarskim dizel motorom.

Njemačka autoindustrijska kompanija FolksVagen je ranije priznala je da je u 11 miliona vozila prodatih širom svijeta ugrađen programski sistem koji pokazuje pogrešne parametre emisije štetnih gasova.

AA

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.