Jedanaestogodišnja Mira pravi lozinke otporne na hakovanje
Mira Modi

Sama pokrenula biznis

Jedanaestogodišnja Mira pravi lozinke otporne na hakovanje

Mira Modi, jedanaestogodišnja djevojčica iz Amerike, indijskog porijekla, postala je pravi hit na Internetu prodajući lozinke. Mira je sama pokrenula posao, a lozinke prodaje preko svoje internet stranice.

Kod dobijanja lozinki koristi se metodom Diceware pomoću koje generiše nasumičan niz brojeva bacanjem kockice, a zatim dobijene brojeve posebnim riječnikom pretvara u niz riječi koje se u 21. vijeku čine bezbjednim.

Iščitane reči Mira ispisuje na papir i šalje ih poštom.

Na području Amerike njenu poštu ne smije da otvori niko ko za to nema sudski nalog, a lozinku koji njeni korisnice prime plaćaju dva dolara.

Do sada je uspjela da proda 30 lozinki, međutim prodaja bi mogla da poraste budući da se vijest o njoj vrlo brzo širi internetom.

Nezavisne novine

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.