Da li je lak za nokte opasan po naše zdravlje?
Ilustracija

Saznajte

Da li je lak za nokte opasan po naše zdravlje?

Svaka dama voli da ima sređene nokte, a uz to još i nalakirane. Međutim, stručnjaci upozoravaju da hemikalije koje se nalaze u lakovima za nokte, mogu da budu opasne.

Studije pokazuju da svaki put kada sređujemo nokte, apsorbujemo najmanje jednu štetnu hemikaliju!

Iako je još uvijek nepoznato kako tačno supstance iz laka za nokte utiču na naše zdravlje, činjenica je da ih naše tijelo apsorbuje, prenosi portal mondo.rs.

Najopasnija supstanca, prema mišljenju stručnjaka je trifenil fosfat, koji se dodaje kako bi lakovi bili manje zapaljivi, ali i da bi lak bolje prionuo za nokat. Trifenil fosfat se, tvrde naučnici, nalazi na listi sastojaka 49 odsto od 3.000 lakova koje su stručnjaci analizirali.

Dokaz da naše tijelo apsorbuje ove supstance je, između ostalog, to što se tragovitrifenil fosfata nalaze u mlijeku majki, kažu istraživači.

Istraživanje koje je sprovedeno 2002. godine, pokazalo je da ova supstanca ne uzrokuje iritaciju kože ili očiju, te se zbog toga smatra da ona ne nosi veliku opasnost po ljudsko zdravlje.

Ipak, neke novije studije su pokazale da trifenil fosfat može da ometa rad hormona, zbog čega se sprovode dalja istraživanja, kako bi se ispitali svi efekti ove supstance na zdravlje.

Mondo.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.