Pratite godine - manje šminke, a više njege
Foto: Shutterstock

Make up nakon 40-te

Pratite godine - manje šminke, a više njege

Nakon 40-e zaboravite na nanošenje maskare na donje trepavice. Radije u više slojeva nanesite maskaru na gornje trepavice

Brojne trikove šminkanja ste do sada savladali, ali te “fore” se sa godinama moraju da se mijenjaju.

Jer, ako ne slijedite promjene kontura sopstvenog lica, šminka će uraditi jednu potpuno suprotnu stvar - izgledaćete starije nego što zapravo jeste.

Maskara na donjim trepavicama 

Nakon 40-e zaboravite na nanošenje maskare na donje trepavice. Radije u više slojeva nanesite maskaru na gornje trepavice i poslužite se uvijačem za što bolji dojam.

Nosite istu frizuru kao i prije 15 godina

Bez obzira koliko vam dobro ta frizura stajala, vrijeme je za promjene i prilagođavanje novim trendovima. 

Tamni ruž

Da biste izgledali mlađe i svježiji koristite nešto svjetlije i sjajnije nijanse. Nemojte koristiti olovke za usne, posebno ne tamnije od boje ruža.

Žuti zubi 

Nema opravdanja  da povremeno ne možete sebi da priuštite poliranje i izbjeljivanje zuba.

Previše pudera 

Još uvijek koristite istu količinu pudera kao i kada ste imali problematičan ten?! Smanjite količinu ili pronađite kremu u boji koja će biti nešto blaža, a svejedno ujednačiti boju tena i prikriti nedostatke.

Trikovi s kojima ćete izgledati mlađe

1. Kada primijetite bore oko očiju trebalo bi da izbjegavate hladne i sjajne boje sjenki. Svjetlucanje naglašava bore i tanku kožu, te naglašava linije oko očiju umjesto da ih prekriva.
Koristite svilene i matirane sjenke koje će zagladiti vašu kožu i kamuflirati bore. Izaberite boju šampanjca ili breskve kako biste posvijetlili područje oka. To će kreirati utisak mladosti i svježine. Ako želite naglasiti dubinu oka koristite sivkasto smeđu nijansu.

2.  Usne se s godinama isušuju i postaju sve tanje. Za usne važi obrnuto pravilo od očiju. Tamna olovka za usne ili ruž, te mat boje istaći će bore oko usana pa ih izbjegavajte. Iako ruž dulje izdrži na usnama od sjaja, ono čini vaše usne punijima. Ako već ne možete bez ruža dobro bi bilo nanijeti ruž pa preko njega sjaj. Nemojte više koristiti jeftine ruževe koji se uvlače u bore. Kada uđete u određene godine na sjaju ne štedite.

3. Ne smijete dopustiti da pretjerate s bilo čim na licu, posebno ne s crvenim ružem, ružičastim rumenilom, tušem ili olovkom za oči. Naravno boje su nužne kod šminkanja, ali ih birajte pametno.

4. Doći ćete u iskušenje da na licu prekrivate tamne podočnjake ili mrlje jačim korektorom ili puderom, međutim on se može uvući u bore pa će one zbog toga izgledati dublje i postati izraženije. Ipak, ukoliko ih ne prekrijete izgledaćete umorno.
Rješenje se krije u hidrataciji. Prije make-upa dobro hidratizujte lice kvalitetnom kremom. Idealna šminka ne bi trebalo  potpuno da prekrije vašu kožu, nego samo prekriti nedostatke, što znači da prirodna boja uvijek mora provirivati ispod pudera. Nemojte ove proizvode nanositi prstima nego kvalitetnim četkama. Četkice i sunđeri će pomoći da ne nanesete previše proizvoda. Za podočnjake izbjegavajte žute tonove korektora jer će vam koža pod njima dobiti sivkasti i zeleni sjaj.

5. Zaboravite na crne tuševe i tečne olovke za oči, jer ćete njihovim korištenjem dobiti umoran izgled. Razmislite o prebacivanju na smeđu i tamno smeđu nijansu. Umjesto tečnih koristite pudraste tuševe za oči ili one u prahu. Nanesite ga uz sami rub trepavica.

6. Popunite obrve i neka budu tačno definisane. Na taj način možete postići iluziju jer će pogled biti usmjeren prema gore, umjesto dolje. Izaberite boju u puderu, identičnu boji vaših obrva i nanesite malenom četkom. Naravno, nemojte ih previše „nacrtati“. Slijedite prirodnu liniju i usredotočite se na popunjavanje eventualnih praznina, a ne definisanje novog izgleda.

7. Ne zaboravite da uvijete  trepavice. Dobićete manje spušten i manje umoran pogled.

Pravila i mitovi  za kosu

Pravilo 1

Ukoliko imate tanku ili suvu kosu regenerator vam je potreban da bi imali volumen i nahranili kosu, ali ne i ostalim. Neki stručnjaci čak kažu kako je najbolje regenerator nanijeti prije pranja kose, ostaviti da se upije, zatim isprati i šamponirati kosu.

Pravilo 2

Ukoliko želite  da vaša farbana  kosa izgleda prirodno, stavljajte pramenove. 
Pravilo koje bi u svakom slučaju trebalo da kršite. Pramenovi ne izgledaju prirodno, stoga, ako želite prirodnu boju, cijelu kosu obojite u boju koja vam se sviđa. Zaboravite na pramenove.

Pravilo 3

Dnevno povucite 100 poteza četkom kroz kosu kako bi vaša kosa bila jača i sjajnija. Toliko četkanje kose njoj može samo da našteti i uzrokuje pucanje i rastezanje vlasi. 

Pravilo 4

Ne farbajte kosu, jer joj to šteti. Pravilo koje već neko duže vrijeme nije primjenjivo s obzirom na to da su proizvodi za bojenje kose napredovali, u sebi sadrže regenerator pa čak i njeguju kosu. Čak ni blajh više nije toliko štetan.

Pravilo 5

Mokru kosu češljate češljem umjesto četkom.
Iako će se kosa manje petljati u češlju nego četki, on je opasniji za vašu kosu. Da bi češljanje bilo što lakše nanesite na mokru kosu regenerator u spreju, kreme za kosu i slične proizvode koji će vam olakšati raščešljavanje.

Pravilo 6

Redovno mijenjate šampone kako se vaša kosa ne bi navikla.
Vaša kosa se ne navikava na šampone. Možete da ih mijenjate, ali ne morate. Pratite koji vam najviše odgovara odšto vam se čini da je vašoj kosi potrebno, ponekad je to šampon protiv peruti, ponekad za suvu kosu, ponekad za masnu. To je puno važnije od nepotrebnog, učestalog mijenjanja šampona.

Pravilo 7

Ukoliko imate masnu kosu nemojte koristiti regenerator.
Vjerovatno već i sami znate da upravo zbog toga i postoje regeneratori za masnu kosu, stoga, i vama je potreban regenerator. To vam je slično kao i masna koža, i dalje treba da koristite kreme.

Pravilo 8 

Regenerator nanosite samo na vrhove. Regenerator bi trebalo da nanosite na cijelu kosu da biste je nahranili. Potrebno je hraniti cijelu kosu, a ne samo vrhove. Ali ne treba da ga umasirate u tjeme.

Vijesti.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.