Jesu li akne na genitalijama normalna pojava?
Foto: Shutterstock

Posjetite ljekara

Jesu li akne na genitalijama normalna pojava?

Ne zabrinemo se ako nam izađe bubuljica na čelu, ali nas brinu ovakve promjene na testisima i penisu. Brinemo li bez razloga ili je vrijeme za odlazak ljekaru?

DA LI SU AKNE NA PENISU I TESTISIMA NORMALNA POJAVA?

Da i ne. Neki tipovi bubuljica su normalni i predstavljaju veoma često stanje, ali u nekim slučajevima ove bubuljice mogu da budu opasne i da zahtijevaju posebno medisinsko tretiranje.

Pojava bubuljica na ovim mjestima se kao i obično vezuje za tinejdžerski period, ali je moguće da se pojave i na tijelu zrelog muškarca.

Statistike potvrđuju da je osam od deset muškaraca nekada u svom životu imalo bubuljice na penisu i testisima. U većini slučajeva, bubuljice u genitalnoj regiji nestaju sa razvojem muškarca ili se ponovo pojave u drugom stadijumu života ili otpadnu za nedjelju ili dvije. Ukoliko se bubuljice ne povuku same, obavezno se obratite se ljekaru.

BEZOPASNI OBLICI BUBULJICA NA PENISU

  • Takozvane bubuljice su normalne. One su male (približno 1,2 mm) i izgledaju kao bubuljice, ali nisu. One su zapravo male žlijezde, koje ne treba da dirate. Obično se pojavljuju oko glave penisa i mogu da se vide kada se kožica povuče. Uobičajeno se pojavaljuju u tinejdžerskom periodu, ali mogu da se jave i sa 40 godina. Kod nekih muškaraca su vidljive, dok su kod drugih nevidiljive. Oko 10 procenata muškaraca se susrelo sa ovakvim vrstom "bubuljicama".
  • Nakon masturbacije ili seksualnog odnosa, možete da primijetite oticanje kože u blizini kožice, u jami vrha penisa. Ovakvo stanje se zove limfocel, a prouzrokovano je blokadom limfnih kanala.

POTENCIJALNO OPASNI OBLICI BUBULJICA NA PENISU

  • Čir bubuljice! Ako primijetite ovakav tip bubuljica, odmah se obratite ljekaru, jer mogu da budu uzrok genitalnog herpesa, infekcije, virusa, a možda čak i raka kože.
  • Plak. One su puzvišenja na koži, koja su veća od 1 cm u prečniku. Obično ni su posljedica ozbiljnijeg uzroka, ali neki su zarazni i mogu da se razviju u ozbiljna stanja poput Erythroplasia of Queyrat ili Lichen sclerosis
  • Papilomi. U pitanju su mala kockasta uzvišenja iznad površine kože. Većina papiloma nemaju ozbiljniji uzrok, ali neki su infektivni i mogu da dovedu do ozbiljnih stanja.

BEZOPASNI OBLICI BUBULJICA NA TESTISIMA

  • Pileća koža: ovo stanje je normalno zato što koža testisa izgleda slično
  • Lojne ciste: otečene, blokirane masne žlijezde koje izgledaju kao žućkaste buubljice. Javljaju se u grupi od nekoliko, a ako postanu infektivne, moraju da se tretiraju.
  • Angiokeratoma of Fordyce: sitna, svijetlocrvena plikovi, koji mogu da svrbe ali su inače bezopasni.

POTENCIJALNO OPASNI OBLICI BUBULJICA NA TESTISIMA

  • polne bradavice
  • Varicocele, koje su izazvane oticanjem vena, a uočljivije su u stojećem položaju. Približno 15 procenata muškaraca je imalo ovakvo stanje i obično se dešava sa lijeve strane.
  • Grumen na testisu, koji obično nisu vidljivi, ali se mogu osjetiti. U većini slučajeva u pitanju su bezopasne ciste, ali mogu da se razviju u rak testisa. Konsultujte sa sa doktorom ukoliko naiđete na bilo šta slično.

Menshealth.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.