UŠTEDITE NA GORIVU: Ovi savjeti vrijede kao suvo zlato!
Ilustracija

Vozači,obratite pažnju!

UŠTEDITE NA GORIVU: Ovi savjeti vrijede kao suvo zlato!

Štednja je ovih dana rieč koja se često čuje, ali nije uvijek lako biti uspješan u disciplini štekanja. Zato ćete sigurno pomisliti "Da sam ovo znao, uštedio bih brdo para" kada budete pročitali ovaj tekst do kraja!

Ovo su 10 stvari koje većina radi pogrešno, barem kada je u pitanju gorivo u automobilu. Dakle, većina automobilskih stručnjaka se složila da, ukoliko se budete pridržavali ovih 10 zapovijesti, nećete se više ogriješiti o svoj džep.

1. Ne sipajte do vrha!

Onoga trenutka kada drška za benzin klikne i prestane da toči gorivo u rezervoar, vaš je automobil dobio tačno onoliko goriva koliko u njega stane. Nema potrebe da stiskate ručicu još dva, tri, puta, kako bi rezervoar sigurno bio pun. To gorivo će se razliti i motor ga neće potrošiti, a vi ćete ga ipak platiti.

2. Dobro zatvorite poklopac od rezervoara!

Benzin će ispariti, ako ima dotok vazduha. Zbog labavih, neispravnih i oštećenih poklopaca godišnje u vazduh ispari i do 540 miliona litara goriva, kaže Car Care Council. Zato, dobro zavrnuti poklopce!

3. Parkiraj u garažu!

Garaža auto drži toplim zimi, hladnim ljeti. Na taj način nećeš trošti gorivo na grijanje automobila, kako bi otopio led sa njega, niti ćeš ljeti morati da pališ klimu baš svaki puta kada sjedaš u auto.

4. Drž’ se hlada!

Inače, kada su visoke temperature, auto je najbolje maknuti sa Sunca, jer osim što ga grije, zbog topline ispravaju i znatne količine goriva.

5. Napumpaj gume!

Izbalansiraj gume. Neizbalansirane gume, koje imaju  nejednak, slab pritisak, brže se troše i pružaju veći otpor pa motor mora da radi snažnije, kako bi održao željenu brzinu. Gume koje imaju slab pritisak doprinose da se potrošnja goriva poveća za čak 15 odsto.

6. Jednom mjesečno provjeri pritisak u gumama

Pritisak u gumama treba izmjeriti kada su one hladne. Idealno vrijeme je odmah ujutro, kada je automobil bio u mirovanju, a gume hladne.

7. Održavaj motor

Automobil koji nije prošao eko test ili ima istrošene i neispravne svjećice, može trošiti i do 30 odsto više goriva.

8. Zamijeni vazdušne filtere

Pripazite na vazdušne filtere motora. Kada se na njima nakupi lišće i druga prljavština, potrebno ih je zamijeniti jer guše motor. Uredni vazdušni filteri mogu da vam uštede i do 10 odsto goriva. Svaki put kada mijenjate ulje, bilo bi dobro da promijenite i vazdušne filtere. Otprilike, svaka tri mjeseca.

9. Koristi kvalitetno ulje

Ukoliko upotrebljavate ulje koje ti je preporučio proizvođać automobila, možete da uštedite 1 do 2 odsto goriva. Na pojedinima je istaknuto kako su energetski efikasni, jer sadrže supstance koje sprječavaju trenje.

10. Ne štedite na održavanju

Automobil će raditi optimalno, ako ga optimalno i održavate.

Net.hr/Kurir

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.