Poslije 35. godine, ovo je jedini način da zatrudnite!
Ilustracija

Uzroci smanjene plodnosti kod žena

Poslije 35. godine, ovo je jedini način da zatrudnite!

Nakon 35. godine, plodnost žene opada i vjerovatnoća da zatrudni je upola manja nego u dvadesetim godinama.

Ali, bez panike! Ne očajavajte ako imate više od 35 godina, posljednjih godina u svijetu je porastao broj starijih majki.
Predstavljamo vam neke od uzroka zbog kojih dolazi do neplodnosti kod žena.

Ako se borite s težinom i menstuacije su vam neredovne, možda ste jedna od 6 - 7% žena koje imaju policistične jajnike.

Vaša težina može poremetiti ovulaciju, prevelika tako i premala. Gubitak težine bi trebao povećati šanse za začećem kao i povećanje ukoliko vam je indeks tjelesne mase manji od 19. Uglavnom to znači i gubitak menstruacije, ali vrati se kada se ugojite.

Manjak masnoće pod kožom smanjuje proizvodnju hormona važnih za redovnu ovulaciju. Već odavno se zna da je i muška gojaznost povezana sa niskim nivoom testosterona.

Takođe žene koje puše smanjuju svoje šanse da zatrudne čak do 40%. Pušenje može smanjiti plodnost zato što toksičnost cigarete mijenja proizvodnju estrogena.

Žene koje piju više od dvije šoljice kafe imaju devet puta manje šanse kod začeća u odnosu na žene koje piju manje ili ne piju kafu.

Infekcije materice i jajovoda mogu trajno ostaviti oštećenja i smanjiti plodnost.

Vodite ljubav što češće, umjesto da se bavite neprestanim mjerenjima bazalne temperature i ovulacijskim testovima, radije se prepustite prirodnom slijedu događaja.

Izbjegavajte sve ovo, i nećete imati problema sa začećem ni u četvrtoj deceniji.

Izvor: Stil

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.