4 narodna lijeka protiv upale grla i prehlade
Ilustracija

Po receptu naših baka

4 narodna lijeka protiv upale grla i prehlade

Posebnost ovih pet je to što ispunjavaju stroge kriterijume naučnih istraživanja.

Narodnih lijekova za prehladu i grlobolju ima zbilja mnogo, ali posebnost ovih pet je da su prošli stroge kriterijume naučnih istraživanja. 

Zapamtite ih: 

1. Ruski napitak od rena 

U čašu tople vode dodajte jednu kašiku rendanog svježeg rena, jednu kašičicu meda i jednu kašičicu mljevenih karanfilića. Promiješati. Polako ga pijuckajte i dalje miješajući da se ren ne slegne na dnu. 

2. Čaj od slatkog korijena ili sladića 

Slatki korijen ima anestetički učinak, on umiruje nadraženo grlo i suzbija kašalj. Aktivna materija u njemu je glicirizin, koji je 50 puta slađi od šećera. Glicirizin ima brojne ljekovite efekte na tijelo, što čini sladić vrijednom biljkom za mnoga oboljenja. Upotrebljavajte ga umjereno jer može povisiti krvni pritisak. 

Za pripremu čaja prelije pola kašičice suvog korijena sladića sa 1,5 dcl ključale vode, ostavite poklopljeno 5 minuta i zatim procijedite i pijte. Pijte maksimalno 3 šoljice na dan do mjesec dana. 

3. Sirup od luka protiv kašlja 

Stavite 6 nasjeckanih glavica žutog luka u posudu i dodajte pola šoljice meda. Kuvajte polako na laganoj vatri dva sata, a zatim procijedite. Uzimajte u redovnim intervalima, po mogućnosti toplo. 

4. Sredstvo od žalfije za ispiranje grla 

Njemački ljekari u slučaju upale grla i krajnika često preporučuju vruće sredstvo od žalfije za ispiranje ždrijela. 

Upotrijebite jednu do dvije kašičice osušenih listića žalfije na šolju ključale vode. Ostavite da se natopi 10 minuta. Nemojte davati medicinske doze žalfije djeci mlađoj od dvije godine.

Atma.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.