Ovaj napitak čisti krv i vraća energiju
Ilustracija

Recept

Ovaj napitak čisti krv i vraća energiju

Visina gvožđa u krvi smanjuje rizik od pojave krvnih ugrušaka te srčanog i moždanog udara, gvožđe je važno zbog stvaranja homoglobina koji prenosi kiseonik svim ćelijama u organizmu, uključujući i ćelije mozga.

Cvekla sadrži fitohemikalije koje podstiču detoksifikaciju enzimskoga sistema na način da ubrzavaju otpuštanje štetnih sastojaka iz organizma, vitamin C kojim cvekla obiluje jak je antioksidans.

Izvanredan kvalitet elementarnog gvožđa iz cvekle pomaže kod anemije, obnavlja i čisti krv. Tome doprinose i male količine kobalta koji  učestvuju u stvaranju vitamina B 12 koji je neophodan za stvaranje eritrocita.

Napitak bogat gvožđem sa 5 vrsta povrća šargarepe, cvekle, brokule, kelja i jabuke zadovoljiće sve vaše dnevne potrebe za gvožđem.

Jabuka će ovom napitku dati potrebnu dozu vode, te slatkoću jer ovo rajsko voće sadrži monosaharid fruktozu, šećer koji izaziva zadovoljenje želje za slatkim prilikom čega ne dolazi do promjene u koncentraciji glukoze u krvi.

Šargarepa u ovom napitku zadovoljava sve dnevne potrebe vašeg organizma za vitaminom A, osim toga ovo popularno povrće sadrži posebnu vrstu vlakana, kalcijum pektata koji smanjuje nivo holesterola u krvi. Šargarepa povećava broj crvenih krvnih zrnaca, suzbija anemičnost i blagotvorno djeluje na rad jetre.

Kelj sadrži velike količine vitamina K koji učestvuje u sintezi faktora za koagulaciju krvi, obiluje vitaminom C koji čak i nakon kuhanja u kelju ostaje u znatnim količinama, a koji pospješuje antioksidativno djelovanje vitamina E te poboljšava apsorpciju gvožđa.

Brokula spada u najzdravije namirnice svijeta i to zahvaljujući impozantnoj listi zdravih sastojaka. Lutein, dijetalna vlakna, B vitamini i folna kisjelina bitni su za održavanje normalne visine holesterola u krvi, sprječavaju bolesti srca i moždani udar te poboljšavaju zdravlje arterija. Pola šoljice svježe brokule dnevno preporučuje se za zdravlje organizma.

Sastojci za ovaj napitak:

1. cvekla

1. jabuka

2. šargarepe

pola šoljice brokule

2. lista kelja

Priprema:

Svježe namirnice dobro operite u hladnoj vodi. Cveklu i mrkvu ogulite te narežite na ploške, isto učinite s jabukom. Listove kelja i brokulu nakidajte na komade.

Svo povrće izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatki, gusti napitak. Po želji dodajte malo limuna i vaš napitak za dnevno zadovoljenje tijela gvožđem je gotov.

Zadovoljna.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.