Ovo su tri osnovna zakona za zaštitu od hakerskog napada
Ilustracija

Osigurajte se na vrijeme

Ovo su tri osnovna zakona za zaštitu od hakerskog napada

Čak 86 odsto svjetskih računarskih sistema raznih organizacija prošle godine je bilo na udaru neke vrste kompjuterskih prevara ili hakera. To predstavlja porast od 38 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Ipak, dio odgovornosti za to snose i sami korisnici jer postoji nekoliko mjera koje se mogu preduzeti kako bi se računari i mreže zaštitile od napada hakera. 

Ovo su tri načina na koja se možete lako i djelotvorno zaštititi od napada hakera. 

1. Upravljanje rizikom 

Nema potpuno sigurnog načina na koji se možete 100 odsto zaštititi od napada zlonamjernim softverom. 

Međutim, postoje razni načini da smanjite rizik od napada. Kao i sa bilo kojom vrstom rizika i rizik od cybernapada treba uračunati u poslovanje, a činjenica je da čak 61 odsto raznih organizacija u svom registru rizika nema predviđen taj rizik. 

Osim toga, većina napada nije sofisticirana i može se spriječiti jednostavnim strategijama. Zato cybersigurnost treba gledati kao nešto čime se može upravljati na vrijeme, a ne nešto što treba liječiti kada je već kasno. 

2. Nadogradnje su važne 

Nadogradnja vašeg softvera najvažnija je za sigurnost sistema. Bilo da se radi o vašem smartfonu ili računaru, nikada nemojte preskočiti nadogradnju. 

Veoma je važno da više ne koristite Windowse XP jer Microsoft za njih ne proizvodi nadogradnje. 

3. Ograničavanje pristupa 

Ovo je jednostavno pravilo - nemojte imati jedan ulaz za sve sadržaje. Ako je za pristup vašim podacima potrebna samo jedna lozinka, onda je dovoljna i samo jedna greška da neko uđe u vaš sistem. 

Zaštitite se slojevito i koristite više lozinki.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.