Predstavljen novi Mercedes GLE 450 (FOTO)
Ilustracija

Predstavljen novi Mercedes GLE 450 (FOTO)

Kako bi popunio prazninu između regularnih verzija svojih modela i klasičnih AMG varijanti, Mercedes je početkom godine uveo AMG Sport familiju. Njen najnoviji član je GLE 450 AMG 4Matic.

Riječ je o trećem takvom modelu, poslije Mercedesa C450 AMG i Mercedesa GLE 450 AMG Coupe, koji su debitovali na sajmu automobila u Detroitu, u januaru.

Novi sportski GLE opremljen je petokrakim 20 inčnim alu felnama, a od standardne verzije razlikuje se i po drugim kozmetičkim intervencijama, prije svega po izmijenjenom dizajnu prednjeg branika i četvorostrukim hromiranim završecima izduvnog sistema.

Foto: autoevolution.com

U unutrašnjosti pažnju privlače zasječeni sportski volan, sportska sjedišta presvučena u Nappa kožu, ukrasni aluminijumski dodaci...

Foto: emercedesbenz.com

Kao i ostali modeli iz AMG Sport serije, GLE 450 pogonjen je 3.0 litarskim V6 bi-turbo benzincem koji proizvodi 367 ks (270 kW) i 520 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dostupnih između 2.000 i 4.200 o/min.

Foto: emercedesbenz.com

Snaga se prenosi na sva 4 točka putem 9G-Tronic automatskog mjenjača sa devet brzina. Automobil do stotke ubrzava za 5,7 s, prije nego što se kazaljka brzinomera zaustavi na maksimalnih, elektronski limitiranih 250 km/h.

B92