Pet najboljih ulja za svaki tip kose
Ilustracija

Prirodna njega

Pet najboljih ulja za svaki tip kose

Sve što je tvojoj kosi potrebno nalazi se u ulju.

Ulje za kosu je jedan od omiljenih proizvoda svih frizera- iz dobrog razloga. Ulja su bogata hranljivim sastojcima koji obnavljaju i štite kosu, ali i podstiču njen rast. 

Zato smo pitali stručnjake- Kevina Mankusa, kreativnog direktora u Nexusu i Gereta Markensona, stilistu iz Reverie da nam kažu koje ulje je najbolje da koristimo za naš tip kose. 

1. Za tanku kosu: ulje od avokada 

Ako su vaše vlasi istanjene, savjetujemo vam da isprobate avokadovo ulje koje će pozitivno uticati na rast kose i pružiti joj fantastičan sjaj. Pri tome kosa vam se neće činiti kosom preteškom ili slijepljenom. Nakon primjene, avokadovo ulje se odlično apsorbuje tako da budite sigurni da je neće izmastiti. Uvijek imajte na umu da što je ulje laganije, ono je bolje za tanku kosu. 

2. Za gustu ili kovrdžavu kosu: babasu ulje 

Ako imate gustu kosu sa bogatim volumenom, sigurni smo da ste u vječitoj potrazi za proizvodom koje će moći da oblikuje i definiše vašu bujnu kosu ili lokne- onda je za vas idealno babasu ulje. Šea puter i kokosovo ulje su dobre opcije ali Mankusov omiljen proizvod je babasu ulje koje se dobija iz palme. Ovo ulje nije masno i ne iritira, a pokazalo se kao odlično sredstvo za oblikovanje guste kose. 

3. Za farbanu kosu: marula ulje 

Ako je vaša kosa isušena i oštećena od farbanja vjerovatno već znate da je voda vaš prirodni neprijatelj. Ali dobra vijest je da svakako možete koristiti prirodno sredstvo koje će dati potrebnu vlažnost kosi i zdrav sjaj. Zato je Markensonovo omiljeno ulje marule koje se dobija od ploda marula drveta. Ovo hranljivo ulje je bogato vitaminima C i E tako da je veoma djelotvorno u obnavljanju oštećene kose. 

4. Za suvu ili masnu kožu tjemena: ulje čajnog drveta 

Možda mislite da su vam potrebna dva različita ulja u borbi protiv ovih problema, ali s obzirom da je riječ o hemijskoj neravnoteži na tjemenu u tome vam može pomoći samo jedno ulje! Riječ je o ulju čajnog drveta koje je poznato po antifugalnim i antibakterijskim svojstvima. Ovo ulje je odlično za oslobađanje masnoće koja se skuplja na tjemenu kao i od izumrlih ćelija koje izazivaju pojavu peruti. Takođe, ovo ulje je poznato da odlično podstiče rast kose. 

5. Za suvu kosu: ulje argana 

Kako je vrijeme sve hladnije suva kosa može da postane sve veći problem. Argan ulje je odlično za ovo probleme jer revitalizuje kosu i obnavlja oštećene krajeve. 

Kako se koristi ulje za kosu? 

Postoji nekoliko načina na koje možete da obavljate ove male beauty tretmane. Prvo i osnovno je da znate da možete koristiti proizvode za kosu koji u sebi sadrže više vrsta ulja ili hladno presovano ulje- koje vjerovatno imate u kuhinji. 

Takođe, ulje možete da aplicirate na suvu ili vlažnu kosu, kada pravite frizuru ili kao proizvod za dubinsku njegu i hranjenje. Za dubinsku njegu, vam preporučujemo da nakon šamponiranja kose i ispiranja vodom, iscijedite višak vode (što više možete) i onda rukama nanesete ulje na kosu (od tjemena do vrhova). Nakon toga kosu ubacite u kapu za tuširanje. Ostavite da ulje odstoji na glavi oko 45 minuta ili tokom noći- ako je vaša kosa veoma oštećena.

Superžena

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.