Zašto žene gube kosu?
Foto: Thinkstock

Svakoj petoj dami opadaju vlasi

Zašto žene gube kosu?

Svakoj petoj dami opada kosa, a više od polovine ispitanica starih od 54 do 64 godine. Da gubitak kose utiče na samopouzdanje i psihičko stanje potvrdile su žene, otkrivši da su postale anksiozne, zabrinute, nesigurne i posramljene.

U osjećanju stida naučnici vide odgovor na pitanje da čak trećina dama sa ovim problemom nije uradila ništa da ga riješi. Takođe, situaciju dodatno otežava činjenica da se ćelavost ne primjećuje dok se ne izgubi 15 posto volumena, a taj proces duže traje.

Osim genetike, glavni razlozi su rigorozne dijete, hormonski problemi, povećan stres, upotreba pilula za kontracepciju i procesirana hrana poput slatkiša, grickalica, suhomesnatih proizvoda, gaziranih sokova.

Izvor: Novosti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.