Kako da vam crveno vino ne boji zube
Ilustracija

Sačuvajte zubnu gleđ uz ove savjete

Kako da vam crveno vino ne boji zube

Mnogi izbjegavaju da piju crvena vina da ne bi uništili bjelinu svog osmjeha.

Ukoliko ste nekad pili crveno vino, onda znate da ono boji zube. Nekoliko gutljaja je sasvim dovoljno da vaš osmeh postane "plavičast". Iz tog razloga i veliki ljubitelji vina odustaju od toga da piju. Međutim, i za obojene zube postoji rješenje.

Uz vino uvijek jedite sir

Vino čini zube tamnim tako što se boja uvlači u njih. Zbog toga jedite sir, kako bi sir prije vina napunio pore na zubima i tako onemogućio inu da se zavuče u njih.

Ne miješajte bijela i crvena vina

Miješanje vina nikad nije dobra kombinacija, pa ni u ovom slučaju. Kisjeline iz bijelog vina nagriza gleđ zuba i tako stvara odličnu osnovu da se crveno vino nataložiti na zubima.

Što prije operite zube

Ukoliko pijete crveno vino uz sebe obavezno imajte četkicu za zube. Ukoliko ste kod kuće, iskoristite priliku i nakon svake druge čaše operite zube, a ukoliko niste i nemate četkicu kod sebe, onda neka pranje zuba bude prva stvar koju ćete učiniti kada uđete u kuću.

Uz vino - voda

Mineralna voda je idealna ukoliko pijete vino, jer vrši blagi "piling" zuba. Ukoliko ne pijete mineralnu vodu, i obična će pomoći da sačuvate bijele zube i da bez griže savjesti uživate u svom vinu.

Izvor: Alo

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.