Evo zbog čega ne vidite rezultate vježbanja!
Ilustracija

Fitnes zločini

Evo zbog čega ne vidite rezultate vježbanja!

Bolje je uraditi jednu vježbu kako treba, nego deset pogrešno. Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju, ako želite da rezultate.

1. Ne savijajte leđa

Da li ste i vi od onih koji vise naslonjeni na opremu ili rade vježbe pogrbljeni? Vrijeme je da se ispravite i udahnete duboko. Ne samo da ćete dobiti na energiji, već će i efekat vježbanja biti očigledniji. Dok stojite presavijeni ne dišete pravilno i samim tim sputavate mišiće da se zatežu. Zato, ramena pozadi, a grudi i stomak naprijed i vaše vježbanje biće daleko djelotvornije.

2. Ne držite opremu prejako

Otkucaji srca biće mnogo jači ukoliko se čvrsto držite za šipku ili bilo koji drugi dio opreme. Vaša ruka neće biti opuštena već ukrućena i samim tim opteretićete srce, koje će lupati brže nego što bi trebalo. To će automatski dovesti do bržeg zamaranja usljed čega će vam ponestati snage da odradite vježbe do kraja. Dozvolite cijelom tijelu da bude akter treninga i ne sabotirajte ruke.

3. Vježbe nemojte raditi mnogo brzo

Niste nimalo bolji od drugih ako vježbate bržim tempom. Zapravo, takav način vježbanja je lakši i manje efikasan. Prebrzo ponavljanje pokreta podiže krvni pritisak i povećava rizik od upale i povrede. Probajte da bilo koji set vježbi odradite sporije. Osjetićete kako vam se tijelo brže zateže i kako je potrebna veća izdržljivost za lagani trening.

4. Prestanite da radite konstantno iste vježbe

Obogatite vaš fitnes program. Nemojte da forsirate samo jedan tip vježbi, već se trudite da vaši minuti za rekreaciju prođu sa što raznovrsnijim treningom. Ne morate da radite i trbušnjake, i vježbe za podizanje zadnjice, i vježbe za mršavljanje, ukoliko vam sve to nije potrebno. Ali, zato možete naći dosta novih vježbi iz samo jedne oblasti koja vas interesuje. Vaše tijelo će na taj način mnogo prije dostići željenu formu.

5. Ne preskačite zagrijevanje

Svaki put kada preskočite zagrijevanje, imajte na umu da tjerate vaše tijelo da radi prije nego što kiseonik i krvdođu do mišića. Vjerovatno ne želite da povećate puls prebrzo i preforsirate se. Izdvojte pet do deset minuta za neophodno zagrijevanje kako biste postepeno podigli temperaturu svog tijela na potreban nivo.

6. Ne prekidajte vježbe naglo

Iz skoka zadihani idete u kabinu za presvlačenje ili sjedate na sofu. Ovo je potez koji morate da zaboravite jer je pravi fitnes zločin. Upala mišića sačekaće vas svaki put kada naglo prekinete vježbe. Dajte mogućnost vašem pulsu da se smiri, zato pred kraj treninga smanjite tempo sa znatno sporijim vježbama.

7. Pijte vodu za vrijeme treninga

Krivac za grčeve u mišićima ili bolove nakon vježbanja može olako biti ta mala flašica vode, koja je nezasluženo ostala netaknuta tokom treninga. Ako osjetite da ste žednji dok radite fitnes, ne ustručavajte se da sebe častite gutljajima vode. Tečnost se preporučuje prije, tokom i nakon treninga jer vam ubrizgava energiju. Ako vas stigne umor za vrijeme vježbi, to je znak da je vašem organizmu potrebna voda.

8. Vježbanje i prazan stomak ne idu zajedno

Rezerve hrane u vašem organizmu idealno su gorivo za vaše tijelo da izdrži sve napore treninga. Zato, odbacite odmah kao netačnu informaciju da ćete brže smršati ukoliko je trening prva stvar koja je ujutru na vašem dnevnom redu. Zalogaji su vaša obavezna doza pred početak fitnesa. Niti je zdravo rekreirati se dok vam želudac vapi za hranom, niti će rezultat biti isti. Samo uz redovan doručak prije vježbi nećete izgubiti mišiće koje ste teškom mukom zaradili.

Izvor: Stil

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.