ESA: Na sjevernom mjesečevom polu ima leda?

Čudo

ESA: Na sjevernom mjesečevom polu ima leda?

Evropska svemirska agencija (ESA) je u čudu pošto što je nakon devet godina analiziranja fotografija sjevernog mjesečevog pola koje je načinila sonda SMART-1 otrila...led?

SMART-1 (Small Missions for Advanced Research in Technology-1) je sonda koja je orbitirala oko Mjeseca u periodu od 2004. do 2006. godine, a jedna od misija bila je da napravi detaljnu sliku sjevernog mjesečevog pola. 

Naučnici su do sada smatrali da je čitav sjeverni mjesečev pol obasjan sunčevom svjetlošću, ali kompozitna slika sačinjena od 32.000 fotografija dokazuje suprotno. 

ESA je željela da napravi sliku kojom bi se jasno vidio reljef sjevernog mjesečevog pola, ali otkriveno je da su pojedini djelovi u totalnom mraku, tj. da sunčeva svjetlost nikada ne dolazi do njih. 

Naučnici pretpostavljaju da su to veoma duboke rupe, a sve ukazuje na to da bi u njima mogao postojati led.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.