Provjerite da li imate ovu opasnu bolest koja napada sve žene bez obzira na godine
Ilustracija

Zaštitite se na vrijeme

Provjerite da li imate ovu opasnu bolest koja napada sve žene bez obzira na godine

Uprkos tome što je rak dojke izlječiv ako se dijagnoza postavi na vrijeme, mnoge žene i dalje ne vode dovoljno računa o svom zdravlju i preskaču redovne preglede.

Samopregled dojki je ključan za rano otkrivanje raka i treba ga obavljati jednom mjesečno i to desetog dana menstrualnog ciklusa.

Vaše grudi trebalo bi da pregledate barem jednom nedjeljno i obavijestite doktora istog trenutka ako uočite određene promjene.

Evo kako da izvršite pregled grudi:

Dodirnite

Najbolje je da pod tušem koristite mokre nasapunjane ruke kako biste uočile bilo kakve kvržice ili izrasline.

1. Koristite dlan, a ne prste kako bi izvršile provjeru
2. Tražite promjene na grudima, ali i u predjelu pazuha
3. Obratite pažnju na izrasline koje ne nestaju poslije vaše naredne menstruacije

Pogledajte

Ispred ogledala, sa podignutim rukama, proverite sledeće:

1. Promene na bradavicama. Promene pigmentacije, krvavi iscedak ili krastice koje se perutaju, a ne liče na uobičajena ispupčenja, mogu biti znakovi opasnosti.
2. Promene u obliku grudi ili teksturi kože
3. Ponovite promenu sa spuštenim rukama

Sve faze raka dojke:

Faze 0 i 1: Ove faze su prisutne kada se rano uoči rak dojke. Ćelije raka ograničene su na jako mali prostor unutar grudi.

Faza 2 i 2A: Rak je u ranoj fazi, ali je počeo da raste i širi se. Nalazi se unutar područja grudi i uglavnom ga je moguće efikasno liječiti.

Faza 3A, B i C: Ovo se smatra uznapredovalom fazom, i rak je počeo da napada tkivo blizu grudi. Postoje brojne opcije za dalje liječenje.

Faza 4: Rak se proširio van grudi na druge dijelove tijela kao što su mozak, pluća i jetra. Smatra se neizlječivim, ali brojni pomaci u medicini znače da žene imaju povećan životni vijek.

Izvor: 24sata.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.