6 namirnica koje pomažu u liječenju herpesa
Foto: Guliver/Thinkstock

Prirodni lijekovi

6 namirnica koje pomažu u liječenju herpesa

U kuhinji se kriju odlični lijekovi protiv neugodnih simptoma herpesa

Mnoge namirnice imaju blagotvoran uticaj na vašu kožu, pa ih možete koristiti i u liječenju neprijatnih simptoma herpesa.

1. Bijeli luk sa medom

Izrendajte tri veća čena bijelog luka i pomiješajte ih sa 100 grama meda. Nanesite ovu mješavinu bijelog luka i meda na kritično područje kože.

2. Propolis

Nanesite ulje propolisa na kritična područja kože.

3. Ulje bundeve

Nanosite bundevino ulje na herpes četiri puta dnevno. Možete kupiti ovo ulje u prodavnicama zdrave hrane.

4. So i soda bikarbona

Pomiješajte kašiku soli i kašiku sode bikarbone i dodajte vodu kako bi smjesa postala glatka. Trebalo bi da nanosite smjesu na kožu 3 puta dnevno.

5. Heljda

Sipajte dvije šolje ključale vode preko jedne kašike brašna od heljde. Prokuvajte ga i kada se ohladi, nanesite ga na herpesom pogođena područja na koži, 2-3 puta dnevno.

6. Nana

Sipajte jednu šolju ključale vode preko kašike svježe nane, poklopite i kuvajte na pari 15 minuta. Zatim pomjerite sa ringle i držite pokrivenu posudu oko pola sata, a onda procijedite i tuferom ili vatom mažite pogođena područja na koži. Istovremeno, trebalo bi da pijete čaj od nane.

Prije upotrebe prirodnih lijekova obavezno konsultujte svog ljekara.

Izvor: Stvar ukusa

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.