U Srbiju stiže vakcina protiv raka pluća
Ilustracija

Lijepa vijest

U Srbiju stiže vakcina protiv raka pluća

Kubanska vakcina protiv raka pluća “cimavaks” nabavljena je za prvih 30 pacijenata i uskoro će početi da se primjenjuje u Srbiji, saznaje Blic.

Riječ je o prvih 1.680 jedinica ove terapije, koje će za naše pacijente biti besplatne. Dogovoreno je da se tretman sprovodi u tri bolnice: u Klinici za pulmologiju KC Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za onkologiju u Kamenici.

Ugovor će biti potpisan naredne nedjelje, jer su se kubanska i srpska strana saglasile oko svih detalja saradnje, koja je najavljena prilikom posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića toj zemlji.

Prvi u Evropi

Detalje je s kubanskim kolegama utanačila delegacija Ministarstva zdravlja.

Ugovorene količine biće dovoljne za kompletan tretman terapije na godišnjem nivou za prvih 30 pacijenata, za koje se dodatnom dijagnostikom utvrdi da mogu da budu podvrgnuti tretmanu.

Nije čudesni lijek

Stručnjaci smatraju da je dobro što u zemlju stiže vakcina koja je potencijalno efikasna, ali, nažalost, ne za sve pacijente.

Dr Zafir Murtezani objašnjava da vakcina nije čudotvorni lijek koji će uništiti karcinom. Ona može da uspori ili spriječi rast malignih ćelija i njihovo umnožavanje i malignitet prevede u hronično stanje.

"Vakcina se daje u trećem i četvrtom stadijumu bolesti, ali je efikasna samo ako tumorske ćelije imaju receptor za vezivanje epidermalnog faktora rasta i ako je on povećan u cirkulaciji pacijenta. Davaće se samo pacijentima koji su već primali hemioterapiju i kod kojih je ova terapija dala nekog efekta", navodi Murtezani. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.