Spektakl: U nedelju i pomračenje i 'supermjesec'
Ilustracija

Da li će biti apokalipse?!

Spektakl: U nedelju i pomračenje i 'supermjesec'

Potpuno pomračenje Mjeseca zajedno sa takozvanim supermjesecom je spektakl koji se očekuje u nedelju uveče ili rano u ponedeljak, zavisno od toga gdje se ko nalazi na planeti, što je kombinacija koja nije viđena od 1982. godine i neće se ponoviti do 2033. godine, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

Takozvani 'supermjesec' događa se kada se pun Mjesec ili mlad Mjesec nalazi najbliže Zemlji. Iako je to i dalje udaljenost od oko 350.000 kilometara, Mjesec će izgledati veći i sjajniji nego obično. 

Potpuno pomračenje Mjeseca trajaće više od sata i biće vidljivo, ako vremenske prilike dozvole, iz Sjeverne i Južne Amerike, Evrope, Afrike i zapadne Azije. 

U Evropi će se Mjesec, Zemlja i Sunce poređati jedan iza drugog negdje prije zore u ponedeljak, od 4.11 do 5.23 sati po centralnoevropskom vremenu.

Mjesec ne proizvodi sopstvenu svjetlost već je dobija od Sunca. Rano u ponedeljak Mjesec će biti u savršenoj ravni sa Suncem i Zemljom. 

"Imaćemo totalno pomračenje jer će cio Mjesec biti prekriven sjenkom Zemlje", rekao je Paskal Dekam, astronom iz Pariske opservatorije.

Pred očima posmatrača Mjesec će nestati, pošto na njega više ne padaju zraci Sunca, i ponovo će se pojaviti obojen u crveno, zbog čega se još i zove "Crveni Mesec". 

Proročanstvo

Mnogi su uvjereni da Mjesec i njegova veza sa Suncem donosi plimu i poplave, ali i potrese i erupcije vulkana, a oni koji vjeruju u "proročanstvo krvavog mjeseca" tvrde da će uslijediti apokalipsa.

Stručnjaci tvrde kako nema razloga za zabrinutost: plima će biti viša nego inače, ali samo do pet centimetara viša od najviših plima u poslednjih dvadeset godina.


Mjesec će u ponedeljak biti najbliži zemlji i izgledaće posebno sjajan i velik na nebu, izgledaće oko 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji, rekao je Sam Lindsi iz Londonskog kraljevskog društva astronoma.  

28. septembra poplave i potresi zbog Krvavog Mjeseca i Supermjeseca

Za razliku od pomračenja Sunca, pomračenje Mjeseca nije opasno za oči i posmatrači mogu slobodno da koriste dvoglede, teleskope, i druge instrumente, rekao je Lindzi. 

"To je spektakl za sve i besplatan je. Dovoljno je da gurnete glavu kroz prozor", rekao je Paskal Dekam.

Kodex/Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.