Masažom do zdravlja
Ilustracija

Refleksologija

Masažom do zdravlja

Refleksologija prstima pronalazi tačke iscjeljenja na tabanima, šakama, licu... Pritiskom na zone određenih organa oslobađa se blokirana energija koja dovodi do pročišćenja organizma i uklanjanja tegoba

Pritisak na određenu tačku stopala, šake, lica ili drugih dijelova tijela može da dovede do oslobađanja od pojedinih zdravstevnih tegoba... Kod nepovjerljivih, ova rečenica najčešće izaziva sumnju. Kod drugih se obično javlja radoznalost i želja da to provjere. A upravo ovim načinom liječenja se bavi refleksologija, drevna istočnjačka holistička nauka, priznata i od zvanične medicine. 

- Naziv je dobila po refleksnim zonama ispunjenim tačkama koje se tretiraju. Po ajurevedskoj medicini u organizmu postoji 104, takozvanih marma bjangham tačaka precizno raspoređenih, ali ih je najviše locirano na stopalima, šakama i licu, gdje se završava većina refleksnih zona. Svaka takva tačka označava određeni organ, a njenim tretiranjem otklanjaju se blokade koje remete normalan protok energije uslovljavajući određeni zdravstveni poremećaj. Tijelo je, inače, podijeljeno sa deset vertikalnih linija, odnosno meridijana, kroz koje energija protiče. Nervni završeci na šakama i stopalima prenose duž kičmene moždine zapravo svaku vrstu informacije do mozga, koju mozak prerađenu dalje šalje u određeni organ. Pa tako i oslobođenu energiju koja pomaže zacjeljivanju - objašnjava refleksolog Tatjana Jevđović. 

* Kako to izgleda u praksi? 

- Refleksoterapija se izvodi na više načina, a najzastupljeniji je drenažni pokret, kao i pritisak na određenu tačku. Pritisak može da se izvodi konstantno u mjestu ili se okreće u jednom ili drugom smjeru kazaljke na satu. Stimulisanje energije postiže se kruženjem palca u smjeru kazaljke na satu, a ukoliko organizam treba da se umiri kružni pokreti se usmjeravaju na lijevu stranu. Na taj način protok energije se usporava. Suština je da svakoj tački posveti do tri minuta masaže, zavisno od tehnike koja se primjenjuje. Da bi se postigao željeni efekat tretiranje stopala bi trebalo da se obavlja jednom dnevno. Između dvije terapije mora da prođe 24 sata, jer se radi o dubokoj detoksikaciji organizma. Zapravo, toliko je vremena potrebno da bi svi toksini izašli iz organizma, koji su glavni okidači za nastanak brojnih zdravstevnih poremećaja. 

* Postoji li redosljed rada u refleksoterapiji? 

- Uglavnom se počinje od tačke solarnog pleksusa, odakle se napaja želudac, slezina, jetra i pankreas. Suština je da polako oslobodimo to mjesto, jer nam se tek tada daje mogućnost da pristupimo drugim organima. Kada je riječ o stopalu solarni pleksus se nalazi na sredini gdje se spajaju jastučići. Na šakama je on takođe ispod jastučića palca. Već pri prvom tretmanu osoba može da osjeti bolji rad želuca, a ukoliko je nervozna osjetiće opuštenost i nadolazeći mir. Ovo je, recimo, veoma važno za studente koji osjećaju tremu i nervozu pred ispit. Takođe, važna je i tačka hipofize, žlijezde odgovorne za rad cjelokupnog tijela, koja se nalazi na sredini palca. Njenim tretiranjem uspostavlja se nedostajuća harmonija u organizmu. 

* Da li je onda refleksologija način liječenja? 

- Refleksologija nije način liječenja, već pomoćna metoda, za koju mogu da se koriste prsti, štapići iz kineske i tajlandske medicine, a u posljednje vrijeme i laser. Bilo koji način da se primjenjuje, olakšanje donosi u svakom smislu riječi. Da bi dobro funkcionisao, neophodno je dubinsko pročišćenje organizma. Kod većine je on prepun toksina. Iz okruženja, hrane, od lijekova... Mnogi u tijelu imaju i višak tečnosti, zbog koje se često javlja bol na određenom mjestu. Primjenom refleksologije djelotvornost se osjeća odmah nakon tretmana na kritičnim mjestima. To najbolje osjete osobe sa migrenama i drugim teškim glavoboljama, kao i oni koji pate od nesanice. 

* Postoji li priprema za ovaj vid terapije? 

- Prije dolaska na terapiju mora da se poštuju određena pravila. Hrana ne smije da se uzima ni prije, ali ni poslije završetka terapije najmanje jedan sat, baš zbog pročišćenja organizma od toksina. Nakon toga poželjno je unositi voće i visoko energetsku hranu. Ali je zato čaša vode kao čistač obavezna prije tretmana. Nakon seanse trebalo bi popiti što više vode, da bi se mokrenjem organizam očistio od toksina. Poslije seanse je poželjno i tuširanje, tako da se voda sliva niz glavu i cijelo tijelo, da bi se očistila aura. Od izutene važnosti je takođe da saglasnost za primjenu refleksoterapije da ordinirajući ljekar, jer samo zajedničkim radom može biti u potpunosti uspješna. Jedino je kontraindikovana za trudnice i žene za vrijeme menstrualnog ciklusa, hipertoničare i osobe sa malignitetom. 

TERAPIJA KOD KUĆE 

Refleksologija može da se primjenjuje i u kućnim uslovima. Prvo treba potopiti stopala u mlaku vodu sa kašikom morske soli. Poslije pet minuta toplim peškirom osušiti lijevo stopalo i početi masažu. Masaža se izvodi gnječenjem od vrhova prstiju prema peti. Na peti se zaustaviti i pritiskati palcem njen središnji dio. Zatim pomjeriti palac ka unutrašnjoj strani stopala, tačnije na ivicu pete. Pritiskom na tu važnu tačku tretira se bešika i eliminiše višak tečnosti. 

Zatim se spiralnim pokretima kreće unutrašnjom stranom prema vrhovima prstiju. Masaža se nastavlja tako što se prvo kružnim pokretima masira središnji dio palca, a zatim blago izvuku svi prsti ponaosob da bi se oslobodili pritiska. Onda se sa oba palca ruku blago masiraju jastučići, gdje su refleksne zone srca i pluća. Od jastučića se nastavlja blago spuštanje prema njihovoj sredini gdje se nalazi solarni pleksus. Nakon masiranja ove tačke spuštanje se nastavlja spiralnim pokretima do tačke bešike i time je krug na lijevom stopalu završen i put za protok energije je oslobođen. 

Zatim se prelazi na desno stopalo. Na njegovoj spoljašnjoj strani radi se debelo crijevo, koje tu počinje a završava se na lijevom stopalu. Kreće se, naravno spiralnim pokretima, od ivice na gore, do sredine tabana, a onda ka njegovoj unutrašnjoj strani, sve do tačke bešike. Ukoliko su u organizmu prisutni toksini, prilikom pritiska ovih tačaka, vrlo često se osjeti bol. Inače, osim debelog crijeva koje počinje na desnom, a završava na lijevom tabanu, tačke svih drugih organa postavljene su simetrično na oba tabana. 

KIČMA I STOPALA 

Kičma i stopala su dijelovi tijela kojima se najmanje poklanja pažnja iako podnose najveći teret. Stopala su vrlo često u obući lošeg kvaliteta, a prenebregava se činjenica da je njihovo zdravlje preduslov zdravlja cjelokupnog organizma i u fizičkom i u psihičkom smislu. 

- Sa refleksološkog stanovišta vrlo je važno detaljno proučiti stanje u kome se stopalo nalazi. Na osnovu žuljeva, plikova, mladeža ili izgleda prstiju, možemo zaključiti u kakvom su stanju žlijezde i organi određene osobe. Ako osoba ima žulj ili deformaciju na prstu u predjelu koji se odnosi na grlo, odnosno vrat, vrlo je vjerovatno da ona ima problem sa izražavanjem. 

Stopala terapeutu služe kao računar, jer mu svaka pojedinačna tačka, poput dugmeta na tastaturi, omogućava da vidi sadržaj cjelokupnog organizma - slikovito objašnjava Tatjana Jevđović. 

izvor: Novosti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.